Идентификация



Трета лагерна смяна и плувно лято за децата през август Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Програмата за лятна работа с деца и ученици на Община Панагюрище за 2014 година „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела” продължава и през месец август при засилен интерес. По думите на заместник-кмета г-жа Галина Матанова Програмата, която е част от заложените цели в ресор „Хуманитарни дейности“ за обогатяване на извънучебните форми за деца и ученици, през настоящата година тя е наситена с много и разнообразни събития, така че различните възрасти да могат да открият по нещо интересно и полезно за себе си и да прекарат пълноценно времето си през лятната ваканция. Дейностите до този етап протичат при много добра организация, надградени са и с нови инициативи.

“Плувно лято `2014” е обединяващото мото за някои от съорганизаторите през месец август. Кметство село Баня и Народно читалище “Пробуда-1872” организират състезания по плуване в различни възрасти, забавни игри, конкурс “Мис и Мистър лято 2014” с подсигурени големи награди на 10 август от 11:30 часа на плажа в село Баня. Обединен детски комплекс – Панагюрище организира за своите ученици от 11 до 15 август, от 9:300 до 11:30 часа, плувно лято в басейн “Lido” в Панагюрище. Плувно лято се провежда и в ДЦДУ „Дъга“.

Дневен център за деца с увреждания „Дъга” организира за втори път посещение на децата до конна база „Тракиец” в село Житница. Проведената хипотерапия (лечение с помощта на кон) при първото посещение през месец юни е оказала благоприятно влияние върху емоционалното развитие на децата. Второто посещение е реализирано отново съвместно с организацията на Български младежки червен кръст в Панагюрище. Планира се още едно посещение до конната база и нови емоции от близкия контакт с енергичните и красиви коне.

От 4 август 2014 година започна трета лагерна смяна в Общинска база „Детски лагер” в село Панагюрски колонии. Общо петдесет и четири деца и младежи се забавляват и обучават по време на десетдневния си престой там (4-14.08.2014г.). Лагеруващите са обособени в три групи – футболисти, мажоретки и деца и ученици, като в последната група са се включили всичките осем деца от ЦНСТ за деца “Павел Бобеков” и ученици от училищата в град Панагюрище. Началник на лагерната смяна с мото “Лятна магия в Средна гора” е г-жа Стефка Цветанкова, учител по физическо възпитание и спорт в Основно училище “Марин Дринов”. Занимания на лагеруващите са обединени от идеята, че спортът е навсякъде – в лагера, в гората, на игрището. Първата вечер е преминала под знака на запознанствата. На втория ден от престоя си, преди обяд, лагеруващите са направили кратък поход – приблизително 2 км, до бившите бази на ЦКС (Централен кооперативен съюз), в следобедните часове са рисували на асфалт, а вечерта са си организирали дискотека “Аз танцувам под звездите”. Днес предстоят баскетболни турнири за момичета и за момчета. Групата на футболистите провеждат двуразови тренировки, като преди това са помогнали за повторното окосяване на тревата на лагерния стадион и този в село Панагюрски колонии, съобразно изискванията на подготовката им. Групата на мажоретките пък, освен че провеждат своите репетиции, заедно със своята ръководителка Мария Бензарова обучават останалите лагерници в тънкостите на различните български народни танци. До края на смяната предстоят още туристически походи и разходки, футболен турнир, състезателни игри “Бързи, смели, сръчни” и “Народна топка”, туристическо ориентиране в различни местности, нощен поход с фенери и още много други забавления. Всяка от вечерите ще бъде тематична – на българския фолклор, на горския цар, на творческия нюх, на приказката с продължение. В някои от вечерите ще се проведат пижамено парти и маскен бал. Екипът на третата лагерна смяна е – Стефка Цветанкова, Илия Новаков, Мария Бензарова, Георги Генов, Румяна Николова и медицинският работник фелдшер Николай Нешев.

За всички деца и ученици, които не са на лагер в село Панагюрски колонии, забавленията в Обединен детски комплекс – Панагюрище, Центъра за обществена подкрепа “Зора”, на стадион “Орчо Войвода” и в народните читалища в населените места в общината продължава и през месец август в изпълнение на Общинската програма за лятна работа “Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела”.