Идентификация



Първи открит турнир по шахмат в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

В два поредни дни – 10 и 11 май 2014 година, в Панагюрище се проведе Първият открит турнир по шахмат, с организатори Община Панагюрище и Шахматна секция към «Асарел-Медет» АД. Турнирът се проведе със съдействието на Асоцияцията на спортните клубове в Панагюрище, Българската федерация по шахмат и Шахматен клуб «Пловдив».

Първият открит турнир по шахмат се проведе в сградата на Община Панагюрище. Заместник-кметът на общината г-н Георги Павлов даде официалния старт, като направи първия ход на шахматната дъска и пожела успех на участниците. В турнира мериха сили над петдесет шахматисти от различни краища на страната ни - София, Пловдив, Стара Загора, Козлодуй, Пирдоп, Пазарджик, Стрелча и Панагюрище.

Турнирът се проведе в 7 кръга по Швейцарска система. За съставянето на двойките бе използвана утвърдената от ФИДЕ компютърна програма Swiss-Menager. Всеки състезател имаше по 50 минути за завършване на партията с 10 секунди добавено време на ход.

В края на втория ден от турнира по шахмат най-добрите бяха класирани и отличени. В общото класиране в челната осмица първото място зае Кирил Димков от Пазарджик, второ – Михаил Чуклев от Пловдив, трето – Христо Костурков от Панагюрище, четвърто - Георги Стрелков от Пирдоп, пето - Валентин Каменов от Козлудуй, шесто - Петър Козарев от Пазарджик, седмо - Симеон Пушкаров от София и осмо - Анатолий Бабачев от Панагюрище. Бяха дадени и специални награди в различни категории. В категорията Местен състезател на първо място бе класиран Иван Смилянов, а на второ - Петьо Караджов. В категорията Сеньори на 60 години първо и второ място заеха съответно Захари Захариев и Иван Шопов. В категория Момчета до 14 години победители станаха Виктор Боев и Ивайло Кирилов, в категория Момичета до 14 години на трите челни места бяха класирани Гинка Юрукова, Валерия Добрева и Мария Алексова. В група Деца до 10 години най-добри бяха Иван Караджов, Драгомир Вълчев и Николай Обретенов. Специална награда получи и най-малкият състезател в турнира – шестгодишният Симеон Тодев. Наградите (парична награда, тениска, шапка, флаг и порцеланова чаша със щампа на Първия открит турнир по шахмат “Панагюрище 2014″) бяха връчени от народния представител Христо Калоянов. Всички участници в турнира получиха грамоти за участие и достойно представяне.

Главен съдия в двата дни на турнира бе Илияна Полендакова, член на съдийската комисия на Българската федерация по шахмат.