Идентификация



Панагюрище отново е център на Световното първенство по фойерверки Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

От вчера вечерта (2 май 2014 година) в Панагюрище за втора поредна година се провежда Световно първенство по фойерверки "Огън, цвят и фантазия".

Преди началото на състезателната програма, центърът на града бе огласен от познатите и любими на българите песни на легендарната рок-група "Диана Експрес". Публиката пя и танцува заедно с изпълнителите от групата повече от час и половина.

След 21:30 часа Световното първенство по фойерверки започна с подгряваща заря на представителите на Германия, а веднага след това и същинскта състезателна част - миналогодишният шампион на първенството, отборът на Чехия, представи своята състезателна програма - фойерверк шоу и пиро-музикално шоу.

Състезателните отбори се оценяват от 6-членно жури в състав - кметът на община Панагюрище Никола Белишки, неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, изпълнителният директор на генералния спонсор на първенството "Асарел-Медет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков, изпълнителният директор на "Макро Вю Ендоскопи Оптик" АД (също спонсор на първенството) инж. Марин Филин и директорът на ЮП Фойерверки Европа ООД Йорг-Удо Пфайфер. Задачата на журито в трите състезателни дни е да оценява отборите по предварително зададени критерии - оценка на музиката, Разнообразие на тематичните картини (фантазия), структуриране на картините с фойерверки (драматургия), синхронизиране на картините с фойерверки и хореография на фойерверките (формиране). По отношение на оценката на музиката, членовете на журито трябва да отговорят на въпроса дали е подходяща тя за съответните фойерверки. В основата на разнообразието на тематичните картини стои въпросът дали те ясно се разграничават - като теми, например сребърна картина, златна картина, цветна картина. Структурирането на картините с фойерверки се изразява в това дали се различават в тях градации - пикове и спадове, а именно големина на цветята, брой на фойерверките в картината. Синхронизирането на картините с фойерверки пък кореспондира с това дали те са съгласувани с музиката - отговарят ли ефектите на тактовете на съпровождащата музика? Хореографията на фойерверките, т. е. тяхното формиране, се определя от доброто им съчетаване - подходяща ли е музиката и големината на картините? Оценяването е по точкова система - 10 точки се дават за задоволително представяне, 20 точки - за добро и 30 точки - за много добро представяне на отбора.Наблюдател на журито е Фолкер Валден - официален представител за Германия на Световното първенство по фойерверки в България.

Днес първенството продължава със състезателната програма на отбора на Италия. Преди това на площад "20-ти април", от 20:30 часа, за жителите и гостите на града ще пее победителката от формата X FACTOR през 2013 година Жана Бергендорф. След фойерверк-шоуто на отбора на Италия, от 22:00 часа, програмата ще продължи с концерт на рок-група MODICA от Панагюрище.

Последно променен на Събота, 03 Май 2014 16:38