Идентификация



Открит урок в Обединено детско заведение “Райна Княгиня” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес, 25.03.2014 г., в Обединено детско заведение „Райна Княгиня” се проведе открит урок на педагогическа ситуация с децата от подготвителна група – 5 годишни, реализирана от главен учител г-жа Кунка Велева и г-жа Петя Тонева. С „пътешествие под дъгата” децата преминаха през множество образователни игри, в които демонстрираха знания за цифрите на числата, геометричните фигури, цветовете и пролетните цветя.

В детското заведение от началото на учебната година се работи с електронен учебник на издателство „Просвета”. Използвайки го, госпожа Велева показа възможностите за онагледяване на образователните задачи и начина на тяхното изпълнение. В открития урок бяха предоставени и задачи от новата програмна система „АБВигри“, която е одобрена от МОН и ще стартира изпълнението и през новата 2014-2015 учебна година. Новата програмна система „АБВигри“ представя модерно виждане за обучението на децата, коeто отговаря на ключовите европейски компетенции и приоритети. Чрез нея образованието на детето до 7 години се утвърждава като единство от възпитание, обучение и социализация. Игровата култура се определя като „азбука на социалните отношения“. Поставя се акцент върху ролята на играта за ориентирането в света. Терминът „игровизация на взаимодействието“ е терминологично нововъведение, значимо за основите на интерактивното осигуряване както с класически, така и с мултимедийни игрови средства.

В детската градина се работи и с програмата „Mouse Mischief”, която също бе демонстрирана на открития урок. „Mouse Mischief” е програма, която дава изключителна възможност на децата чрез игра и забавление да се обучават и в същото време възможност на учителя да получи обратна връзка за степента на овладяното учебно съдържание. С тази програма в центъра на обучението се поставя детето с неговите потребности, интереси, психически и личностни особености. С показаните в открития урок подходящи игри с изявени интегративни връзки между образователните направления, се демонстрира обучението на децата чрез възможностите, които предлага програмата „Mouse Mischief“.

Използването на информационни и комуникационни технологии в обучението е заложено в работата на ОДЗ “Райна Княгиня“. Целта е за създаване, въвеждане и използване на иновационни методи за обучение на децата, разнообразни по своята същност, съдържателни и целенасочени. Стремежа е към едно ново, съвременно и модерно предучилищно образование в ОДЗ „Райна Княгиня”.


Официални гости на открития урок бяха заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище г-жа Галина Матанова и директорът на Дирекция “Образование, култура и социални дейности” г-жа Нора Кунчева. Госпожа Матанова отправи сърдечен поздрав към децата и техните учители.

На днешният голям християнски празник Благовещение, откритият урок в същността си е “блага вест”, която чрез познанията и уменията децата носят в сърцата си. Всички деца, участвали в открития урок, получиха по един шоколад от общинското ръководство, а те на свой ред дариха с пролетни цветя своите гости, сред които педагози от детските заведения в общината, родители и журналисти.