Идентификация



Наградата за литературна критика „Нешо Бончев” ще бъде връчена на 27 март 2014 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

 

Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев”, учредена през 2009 година от Община Панагюрище и Министерството на културата, ще бъде връчена на 27 март 2014 година от 18:00 часа в Исторически музей – Панагюрище. Конкурсът за литературна критика и преводаческа дейност е единствен в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Връчва се в град Панагюрище по време на традиционните Бончеви празници през месец март.

За популяризиране на живота и делото на Нешо Бончев и за преводаческа и обществена дейност, тази година за носител на престижната награда за литературна критика „Нешо Бончев” е определен писателят Боян Ангелов. Той бе определен на 19 март 2014 година на заседание на жури, специално излъчено със Заповед на кмета на община Панагюрище, в състав: Игор Чипев - представител на Министерство на културата, проф. Симеон Янев – литературен критик и носител на наградата „Нешо Бончев” за 2013 година, акад. Благовеста Касабова – литературен критик и носител на наградата „Нешо Бончев” за 2011 година, Магдалена Македонска – главен експерт „Култура и вероизповедания” в Община Панагюрище и Иван Станчев – председател на фондация „Съкровищата на Панагерик”. Съгласно Статута за определяне носителя на Националната награда за литературна критика “Нешо Бончев”, избраният кандидат ще получи плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Боян Ангелов (Боян Ангелов Иванов) е роден на 27 август 1955 година в град Панагюрище. Средно гимназиално образование завършва в родния си град – СПУ „Нешо Бончев”. Завършил е философия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат в Швейцария (Базел и Лозана). Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Специализирал и преподава в областта на гьотеанистическа естетика и валдорфската педагогика. От 2002 година е председател на Българо-Швейцарската академия за художествени науки и на фондация „Читалище 1870”, чието издание е възрожденското списание „Читалище”. Директор е на издателство „Български писател”. Автор на 19 поетични книги на български език, сред които: „А върху ножа - детелина”, „Тиара”, „Делтата на другия живот”, „Скали от вятър”, „Еос”, „Цветовете на тъгата”, „Съзерцание”, „Пристанище в средата на душата”, „Византийска мозайка”, „Отрицание на отрицанието”, „Разговор с мълчанието”, „Ъндърграунд”, „Хълмовете нямат полумрак”. Автор на книги с историко-философска и литературно-критическа насоченост: „Античната философия и Българското възраждане”, „Справедливо е българинът да е българин”, „Нешо Бончев в контекста на Българското възраждане”, „Светлописите на Черновежд” и др. Съставител е на енциклопедични сборници и антологии: „Панагюрска енциклопедия”, енциклопедия „Възрожденски читалища”, „Свещникът да свети”, „Избавление”, „Завинаги в нас” и др. Негови творби като самостоятелни книги и части от тях са превеждани на различни езици: руски, украински, немски, английски, френски, италиански, испански, японски, румънски, полски, унгарски, арабски, хинди и др. Превежда от немски, френски, руски и гръцки. Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на международни и национални литературни награди, и на наградата „Златно перо” на Съюза на българските журналисти.

За първи път Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев” бе връчена през 2009 година на н.с. д-р Ивайло Христов от СУ „Климент Охридски”. През 2010-та наградата получи Димитър Танев - литературен критик, публицист и историк на българската книжовност (починал през 2012 година). През 2011 година тя бе присъдена на акад. Благовеста Касабова – член на Българската академия на науките и изкуствата. През 2012 година носител на наградата стана Петър Велчев - старши научен сътрудник от Института за литература при Българската академия на науките. През 2013 година с престижната награда на литературна критика „Нешо Бончев” бе удостоен бележитият белетрист, литературен историк и критик, теоретик, литературовед и автор на народопсихологична есеистика доктор на филологическите науки проф. Симеон Янев.

Всяка година Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев” се връчва в град Панагюрище по време на празниците на Средно общообразователно училище „Нешо Бончев”, приемникът на създаденото през 1839 година първо светско училище в града. Тази година по повод 175-та годишнина от рождението на първия български литературен критик, училището провежда мероприятия през месец март, посветени на патрона си. Преди връчването на наградата „Нешо Бончев” на 27 март 2014 година в информационния център към залата трезор на Панагюрско златно съкровище в Исторически музей – Панагюрище, от 16:30 часа ще бъде проведена кръгла маса, организирана от СОУ „Нешо Бончев”. В 16:30 часа кръглата маса ще бъде официално открита от директора на училището г-жа Веска Барова. В рамките на един час ще бъдат представени темите „Психо-социален профил на Нешо Бончев и философски поглед към критиката” - от историка Георги Писков, „Нешо Бончев и образованието” - от директора на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, „Критиката на Нешо Бончев към сп. Читалище” – от писателя Боян Ангелов. Доц. Ивайло Христов ще представи книгата „Нешо Бончев. Съчинения” – фототипно издание от 2014 година на СОУ „Нешо Бончев” и ИК „Оборище” на оригинала на книгата от 1982 година, която е под редакцията на Иван Сестримски. Кръглата маса ще завърши с дискусия.

Последно променен на Петък, 21 Март 2014 10:58