Идентификация



Панагюрище се включва в инициативата Часът на Земята и през 2014 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Община Панагюрище ще вземе участие в и тазгодишното издание на Глобалната инициатива “Часът на Земята 2014”, която ще се проведе на 29 март (събота) от 20:30 до 21:30 часа.

Това е една от най-мащабните акции на Международната природозащитна организация WWF, която се провежда по целия свят от 2007 година насам. По време на Часът на Земята, хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще.

Общинското ръководство призовава всички учреждения, институции, фирми и граждани да се присъединят към “Часът на Земята 2014”, като изгасят осветлението в сградите, офисите и домовете си в подкрепа на инициативата. По този начин всеки ще може да изрази своята съпричастност към проблемите на промените в климата и да заяви готовност да окаже съдействие при тяхното решаване.

Мотото, под което ще се проведе „Часът на Земята 2014” в община Панагюрище е „Моето обещание и действие”. То е инициирано от Обединен детски комплекс (ОДК). Под това мото на интернет страницата на ОДК ще бъде активирана анкета в седмицата преди 29 март. Специално за събитието ще бъдат издадени и разпространени брошури и вестник с материали отразяващи проблемите, свързани с промените в климата.

В подкрепа на кампанията “Часът на Земята 2014”, в седмицата от 23 до 29 март, ще бъдат организирани и провеждани редица мероприятия, инициирани от ученици, преподаватели и ръководители в цялата община. Общински младежки парламент – Панагюрище ще се включи в инициативата, като на 29 март в 20:30 часа на пл. „20-ти април” девойките и младежите ще пуснат в небето над Панагюрище 10 летящи светещи фенери. Сградите на Исторически музей, Градска библиотека „Стоян Дринов” и Театър Дом-паметник ще бъдат затъмнени за един час.

Програмата на община Панагюрище за отбелязване на “Часът на Земята 2014” е отворена. Всеки, който се чувства отговорен към проблемите, свързани с промените в климата, може да прояви своята ангажираност със собствени инициативи. Така заедно ще помогнем “Часът на Земята 2014” да се превърне в мащабно национално събитие.

В световен мащаб Часът на Земята започва през 2007 година. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2012 година в кампанията участваха 7000 града в 152 страни по целия свят. През 2013 година в кампанията се включиха милиони хора, а броят на страните-участнички в инициативата нарастна на 157.

През 2012 година чрез платформата „Аз правя, ти действаш“ в Youtube 4 млн. души отправиха своите предизвикателства, като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности.

В България Часът на Земята се провежда от 2009 година, като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 година в инициативата участие взеха 74 града, а през 2013 година – 103 града. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

Последно променен на Понеделник, 17 Март 2014 12:14