Идентификация



Представяне на книга по проект Панагюрище – духовност и творчество в едно Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес, 17 март 2014 година от 17:30 часа, в Музикална зала на Народно читалище “Виделина – 1865”, Панагюрище, писателят с панагюрски корени Боян Ангелов ще представи книгата “Материали за описание на град Панагюрище и околните му села” с автор Петър Карапетров-Черновежд, която е финансирана от Община Панагюрище по проект “Панагюрище – духовност и творчество в едно” за 2013 година.

Книгата е второ адаптирано издание на издателство “Богиана”. В нея е запазен стилът на автора. Изказът е леко осъвременен. Премахнати са архаизмите и турцизмите, но диалектът на Панагюрския край е запазен. Първото издание на книгата на Петър Карапетров-Черновежд е от 1894 година и е финансирано от читалището в Панагюрище. “Материали за описание на град Панагюрище и околните му села” е принос не само за историята на Панагюрище, но и за българската история като цяло.

Петър Панталеев Карапетров (с литературен псевдоним Черновежд) е публицист, печатар, книгоиздател, историк на Панагюрище. Редактор на вестник "Ден", един от най-известните български вестници, излизащи в Цариград в навечерието на Априлското въстание. Той е един от просветните и будни умове на своето време. Произхожда от семейство на заможни джелепи (Категория население в Османската империя, натоварено от XV в. с доставка на добитък (най-често овце и кози) за продоволствие на големите градове в империята и на армията. Джелепите са едри овцевъди и търговци на дребен добитък, предимно заможни българи). На 27 юли 1865 година Петър Карапетров е основал панагюрското читалище "Виделина", на което станал пръв председател. Автор е на книги за българската история и история на Панагюрище. Избран е за дописен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

 

 

 

 

 

Последно променен на Понеделник, 17 Март 2014 11:19