Идентификация



Комисия разпредели субсидията за читалищата в общината Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

На 23 януари 2014 година от 10:30 часа в сградата на Община Панагюрище се проведе първа работна среща за годината на заместник-кмета “Хуманитарни дейности” г-жа Галина Матанова, главен експерт “Култура” г-жа Магдалена Македонска и секретар-библиотекарите на читалищата в общината. Със Заповед на кмета на общината г-н Никола Белишки, в съответствие с изискванията на чл.22 , ал.1 от Закона за народните читалища, комисия в състав: председател г-жа Матанова и членове секретар-библиотекарите на деветте читалища на територията на общината, обсъди и разпредели субсидията от стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности, в частта, отнасяща се до читалищата. След мотивирано писмо от Ръководството на община Панагюрище до министъра на културата с искане за увеличаване на субсидираната бройка за читалищата, през 2014 година Община Панагюрище получи две нови субсидирани бройки – за НЧ “Пробуда – 1872”, с. Баня и за НЧ “Васил Левски – 1925”, с. Елшица. Така субсидираната численост за читалищата в община Панагюрище през настоящата 2014 година става 24 субсидирани бройки.

На проведената среща заместник-кмет Матанова за пореден път даде висока оценка за работата на читалищата през изминалата 2013 година.

Въведеният през 2012 година проектен принцип за разпределяне на местната субсидия за читалищата се запазва и през 2014 година, като същият се оценява от Ръководството на общината и от читалищните настоятелства като работещ вариант за защитаване и реализиране на проектни предложения. Крайният срок, до който читалищата трябва да представят в Общинска администрация своите проекти за 2014 година, е 21 февруари.

На работната среща присъстващите обсъдиха годишната програма на читалищата и културния календар за общината, с фокус месеците февруари и март.

Ресорният заместник-кмет “Хуманитарни дейности” запозна присъстващите с положителното становище на Община Панагюрище за отпускане на средства на НЧ “Васил Левски – 1925” – с. Елшица, НЧ “Пробуда – 1872” – с. Баня, НЧ “Св. Св. Кирил и Методий – 1912” – с.Оборище, НЧ “Ванчо Пашов – 1884” – с. Поибрене за реализиране на проектни дейности по мярка 323 “Опазване и подобряване на селското наследство” от Стратегията за местно развитие на МИГ “Панагюрище, Стрелча, Лесичово”. Необходимите финансови средства ще бъдат възстановени в бюджета на Община Панагюрище, след изплащане на Заявката за окончателно плащане.

Г-жа Матанова запозна читалищните дейци с поставеното от нея дни преди това на срещата с директорите на образователните институции начало на широк дебат по повод критериите за значимите за Панагюрище призове “Творец и Учител на годината”, както и отбелязването на Деня на славянската писменост и култура 24 май в общината. Тя изложи мотивирано искането си да чуе по-широк крък от мнения, становища и предложения и очаква същите да бъдат предоставени в писмен вид на следващата работна среща, определена за месец февруари. С цел постигане ефективност от диалога по поставените въпроси, заместник-кметът ще проведе поредица от срещи с представители на културните институции, с изтъкнати общественици, както и с всички граждани с изразена позиция по темите.

Последно променен на Вторник, 28 Януари 2014 13:44