Идентификация



Днес се навършват 158 години от рождението на Райна Княгиня Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

На 18 януари 1856 година в Панагюрище е родена Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня - българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг. Безстрашната панагюрка сама развява знамето в деня на обявяване на Априлското въстание и върви редом до Георги Бенковски.

В знак на признателност към подвига на Райна Княгиня, в навечерието на 158-та годишнина от рождението й, десетки панагюрци са поклониха пред паметника на знаменоската. Слово за живота и делото й произнесе Велка Ушева от Исторически музей - Панагюрище.


След минута мълчание венци и цветя поднесоха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, от името на Общински съвет - общинският съветник Пенка Пиперкова, директорът и служители на Исторически музей - Панагюрище, колективът на едноименното обединено детско заведение в града, ученици и техните преподаватели от училищата, председателят на Женско дружество "Райна Княкиня" Нонка Делирадева, представители на Културен клуб "Катя Зографова", от името на изпълнителното ръководство на "Асарел-Медет" АД.


От паметника всички се отправиха към къщата музей на Знаменоската, където деца от ОДЗ "Райна Княгиня" почетоха паметта й с кратък рецитал и поднесоха цветя на гроба й.

Последно променен на Събота, 18 Януари 2014 19:44