Идентификация



Община Панагюрище стартира изпълнението на проект по ОПАК Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

На пресконференция, организирана на 16 януари 2014 година, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки обяви стартиране изпълнението на проект "Ефективно и ефикасно управление на общинските политики в община Панагюрище в програмния период 2014-2020 г." и представи екипа, който ще работи по него. Работният екип по проекта е сформиран от специалисти на Общинска администрация - Панагюрище. За ръководител е определен секретарят на Общината г-жа Иванка Димитрова. Координатор по проекта е директорът на Дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" г-жа Донка Чамова, а счетоводител е г-жа Донка Даскалова - финансист от отдел "Счетоводство" на Общината.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Община Панагюрище е бенефициент на проекта по договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на 73 738 лева. Периодът на изпълнение на  проекта е 27.11.2013 - 27.08.2014 година (продължителност 9 месеца).

Общата цел на проекта "Ефективно и ефикасно управление на общинските политики в община Панагюрище в програмния период 2014-2020 г." е подобряване на ефективността на процеса на разработване, изпълнение и мониторинг на публични политики в община Панагюрище в партньорство и координация със заинтересованите страни. Специфичните цели са:

- Създаване и въвеждане на правила и механизми за наблюдение, контрол и оценка на изпълнението на общински политики;

- Подпомагане на Общинска администрация - Панагюрище за подобряване дейността й при реализиране на ефективни и ефикасни политики, водещи към устойчиво социално-икономическо развитие;

- Разширяване на партньорството с всички заинтересовани страни при формиране, прилагане и мониторинг на общински политики.

Целевите групи са разделени в две групи. Първата обхваща представители на Общинска администрация, които изпълняват експертни функции и общински съветници в община Панагюрище. Във втората група влизат структурите на гражданското общество в общината - неправителствени организации, браншови организации, фондации, включително и граждани, които проявяват интерес към развитието на общината.

Седем са дейностите по проекта: организация и управление на проекта; подготовка на тръжни документи и провеждане на процедури за избор на изпълнител; разработване и въвеждане на правила и методики за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнение на конкретни политики от Общинска администрация Панагюрище; организиране и провеждане на съпътстващи обучения, свързани с въведените правила и методики за мониторинг и контрол; разработване на Общински план за развитие на община Панагюрище за периода 2014-2020 г.; провеждане на дейности за информация и публичност; отчет на проекта.

Очакваните резултати при реализиране на проекта са:

- Изготвен и приет Общински план за развитие (ОПР) на община Панагюрище за периода 2014-2020 г.;

- Изготвена предварителна оценка на ОПР на община Панагюрище;

- Въведени и одобрени правила и методики за мониторинг и контрол на изпълнението на политиките;

- Подобрен капацитет на Общинска администрация - Панагюрище по отношение на наблюдението  и контрола на реализираните политики от общината.

Реализацията на проекта ще повиши ефективността и ефикасността на процеса на разработване и провеждане на публични политики в община Панагюрище в тясна координация и сътрудничество с всички заинтересовани страни. Разработеният и одобрен от Общински съвет - Панагюрище Общински план за развитие ще позволи да се определи не само стратегическата насока за развитие на общината през следващия програмен период, но и ще съдейства за превръщането на Общината в модерна администрация в услуга на гражданите и бизнеса, прилагаща, съгласувани и ефективни политики за изпълнението на общи за държавата и за съответната общност цели. Като комплексен и може би най-значим на местно равнище документ, Общинският план за развитие ще определи и насоките за разработване на конкретни секторни общински политики. В същото време, правилата за мониторинг и контрол ще окажат позитивно въздействие върху конкретните политики, давайки инструмент за подобряване на ефективността и  ефикасността за тяхното провеждане. Той ще бъде прилаган и при  реализация на други планови и програмни документи на общината.

Последно променен на Петък, 17 Януари 2014 03:04