Идентификация



С намаление на годишния данък ще бъдат различните екологични категории превозни средства Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

По предложение на кмета на община Панагюрище Никола Белишки, с цел максимално законово допустимото облекчаване на данъчно задължените лица, Общински съвет прие на последното си редовно проведено заседание на 12 декември 2013 година промяна в Наредбата за определяне размера на местните данъци, в частта Данък върху превозните средства.

Промяната е в чл. 45 на Наредбата, за превозни средства с мощност на двигателя до 74 kW, в зависимост от това дали те са снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстват на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "EEV", или съответстват на изброените екологични категории.

В случаите, когато превозните средства са снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстват на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "EEV", определения данък за съответната година ще се заплаща с намаление 40 на сто. За превозни средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на еколоогичните категории "Евро 3" и Евро 4", данъкът ще се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите автомобили на "Евро 5" и "Евро 6" - определеният данък ще се заплаща с 60 на сто намаление.

За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологичните категории "Евро 3" и "Евро 4", данъкът ще се заплаща с 40 на сто намаление, а за съответстващите на "Евро 5", "Евро 6" и "EEV" - данъкът ще е с 50 на сто намаление.

Собствениците на превозните средства следва да удостоверяват пред Данъчна служба екологичните категории на автомобилите си с документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологиична категория.

Кметът на общината Никола Белишки уточни, че за превозни средства, снабдени с катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории, ще се признават удостоверяващи документи, издадени от оторизираните автосервизи за извършване на годишни технически прегледи. Талонът на автомобила е другият вид документ, който ще се приема като доказателство в Данъчна служба за автомобилите, които съответстват на изброените по-горе екологични категории. В случай че в бъдеще от ДАИ и КАТ – Пазарджик се дадат допълващи указания за удостоверяващите документи, жителите на община Панагюрище ще бъдат своевременно уведомени.

Последно променен на Събота, 14 Декември 2013 08:05