Идентификация



Белишки участва в заседание на Южен централен район Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки взе участие в съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и Регионалния координационен комитет /РКК/ на Южен централен район, което се проведе на 9 декември 2013 година в Хасково. То бе председателствано от и.д. областен управител Кадир Исов. На заседанието присъства заместник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, областните управители на Смолян и Кърджали, зам. Областният управител на Пазарджик Диана Варникова, кметове от региона и представители на министерства и управляващи органи на Оперативните програми през периода 2007-2013 година.

По време на срещата служители в управляващите органи представиха актуална информация за напредъка по изпълнението на Оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на ЮЦР.

86 инфраструктурни проекта от общо 550 за страната, са изпълнени на територията на ЮЦР, който включва областите Хасково, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Това съобщи началникът на отдел «ЮЦР» към Министерство на регионалното развитие Юлиян Моллов. В рамките на изминалия програмен период са обновени и реконструирани 170 образователни, култури и социални сгради – от общо 844. Изградени, оборудвани и обзаведени са 17 центъра от семеен тип. Ремонтираните пътища са 150 км., при 698 км. за цялата страна. По първите две приоритетни оси от ОП «Конкурентоспособност» от бенефициенти от ЮЦР са сключени 424 договора, като общата договорена безвъзмездна помощ за тях е в размер на 240 870 107 лв, а усвоени са малко над 115 млн. лв. По програмата «Развитие на човешките ресурси» към 31 октомври, т.г. се изпълняват или са в процес на изпълнение 537 грантови договора на стойност около 60 млн. лв.

През януари 2014 година предстои за бъдат сключени договори за 6 проекта по ОП за Трансгранично сътрудничество България-Турция 2007-2013, с общ бюджет за българските партньори в размер на 2 185 693 лв., сподели ръководителят на Съвместния технически секретариат Иван Делчев. Те са на училище, музей и четири общини от трансграничната област Хасково. Справка за ОП «Транспорт» сочи, че към 25 ноември, 2013 г. са изплатени близо 49 млн. лв. от общо договорени 85 823 590 лв. за изграждането на железопътната линия «Свиленград-турска граница». По изграждането на АМ «Марица» Лот 1 и Лот 2, са изплатени 115 588 056 лв. Общото договорено финансиране тук е близо 325 млн. лв.

Анализ на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони в Южен централен район направи Тодор Тодоров от Областната служба за съвети в земеделието. На следващото заседание отново ще бъдат дискутирани проблемите при изпълнението на Програмата с оглед недопускането им в следващия програмен период. На проведеното съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Южен централен район в Хасково не присъства заместник министърът на земеделието и храните Явор Гечев, а поставените въпроси са от компетенцията именно на ръководния орган на министерството.