Идентификация



Община Панагюрище е включена в проект Включващо обучение Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

 

Панагюрище е една от 23-те общини в България, която е одобрена за изпълнение на проект „ВКЛЮЧВАЩО ОБУЧЕНИЕ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта е 14 000 000 лв. Бенефициент е Министерство на образованието, младежта и науката, чрез дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието".

Общата цел на проекта “Включващо обучение” е да се осигури подкрепяща среда за равен достъп до образование и за отваряне на образователната система с оглед осъществяването на включващо обучение. Специфичните цели са свързани с ранно откриване на деца, застрашени от обучителни трудности и успешното им включване в предучилищно и училищно образование, успешна социализация и интеграция; повишаване на ролята на общообразователните училища за изграждане на приобщаваща образователна среда и за осъществяване на качествено образование, съобразено с индивидуалните потребности на всеки ученик; повишаване на капацитета на специалните училища за деца със сензорни увреждания с оглед изграждането на функционален модел на работа за подкрепа на включващото обучение на деца и ученици със сензорни увреждания; изграждане на нов модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост от интернатен тип; създаване на положителни нагласи в училищната и родителската общност към включващото обучение за постигане на интеграционен ефект; осигуряване на подкрепяща среда от психолози, ресурсни учители, логопеди и/или други специалисти за деца и ученици, лишени от родителски грижи и ползващи услуги от резидентен тип, включени в процеса на деинституционализация.

В изпълнение на първата дейност по проекта “Ранно оценяване и превенция на обучителните затруднения при деца от предучилищна възраст” за първи път се поставя акцент върху оценяване и ранното въздействие с оглед превенция на обучителните затруднения при постъпването на децата в училище. Във връзка с дейността е проведена обществена поръчка с предмет: “Избор на скрининг тест, обучение на логопеди и психолози, провеждане на скрининг тест и анализ на резултатите” и е избран за изпълнител Института за изследване на населението и човека към БАН. В периода 11.06. – 11.07.2013 година, под ръководството на Института е проведено изследване чрез прилагане на скрининг тест за определяне на децата от 3 години до 3 години и 6 месеца, при които има риск о възникване на обучителни трудности. В изследването са включени над 400 психолози и логопеди, с които екипът на института е провел обучение за прилагането на теста. Обхванати са 6029 деца от 990 целодневни детски градини (ЦДГ) и обединени детски заведения (ОДЗ) във всички двадесет и осем административни области в страната, в които има деца на посочената възраст към момента на изследването. След анализ на резултатите са определени 25 ЦДГ/ОДЗ в страната, в които предстои да бъдат осъществени следващите поддейности със средства по проекта, а именно – назначаване на психолози и логопеди, прилагане на тест за езиковото развитие на 4-, 5- и 6-годишните деца и примерни програми за работа с децата с обучителни трудности.

Определената пилотна детска градина за община Панагюрище е ЦДГ “Първи юни”. По проекта в нея ще има един логопед и един психолог, които ще работят с деца, при които има риск от възникване на обучителни трудности и при деца, за които съществуват индикации за наличие на обучителни трудности.

В хода на реализиране на проекта ще бъдат назначени 25 психолози и 25 логопеди в пилотните 25 целодневни детски градини в страната, след което ще последва прилагане на тестове за езиковото развитие на децата на 4-, 5- и 6-годишна възраст; прилагане на примерни програми за работа с деца, при които има риск от възникване на обучителни трудности и при деца, за които съществуват индикации за наличие на обучителни трудности; обсъждане и утвърждаване на примерните програми; отпечатване и предоставяне на утвърдените програми на всички целодневни детски градини и обединени детски заведения в страната.