Идентификация



90 години хавлиено производство в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Хавлиеното производство в Панагюрище вече е на 90 години. По повод годишнината „Яна“ АД, фирмата, продължила почти вековната традиция в града, организира празник на 2 декември в Театър Дом-паметник, Панагюрище. Събитието започна с откриване на изложба на тема „Нека живеем, за да сътворим прекрасни неща“, на която бяха показани художествени произведения, изработени от хавлиен плат. Автор на творбите е Илиана Антова, която е дизайнер в „Яна“ АД. Самата тя сподели, че при направата на паната се е ръководела от четирите елемента, които са в основата на света – земя, вода, огън и въздух. След откриване на изложбата възрастни и деца имаха възможността сами да изработят нещо от хавлиен плат и прежда.

Официални гости на честването бяха Ръководството на община Панагюрище, председателят на Общински съвет, представители на бизнеса, учебните заведения в града и приятели на фирмата.


Кметът на общината Никола Белишки отправи специален поздрав към изпълнителният директор на „Яна“ АД Стоян Дапчев, към служителите и работниците по повод 90-та годишнина от създаването на хавлиеното производство в града.

Хавлиеното производство в Панагюрище датира от месец март 1923 година, когато Кръстьо Симеонов (родом от Панагюрище), завършил Търговската гимназия в Свищов, мобилизиран в Главно интендантско управление по време на Първата световна война, организира производство на хавлиени кърпи за нуждите на армията. Тогава се работи на дървени станове. Постепенно, с течение на времето, той успява да изгради солидна основа на този вид производство, което днес е структуроопределящо за икономиката на региона.

„Яна“ АД – Панагюрище произвежда не само за нуждите на вътрешния пазар, но и за редица страни в Европа и Азия – Германиия, Русия, Франция, Италия, Холандия, Румъния, Хърватия, Словения, Унгария, Полша, Украйна, Казахстан, Австрия, Беларус, Литва, Латвия, Черна гора, Швеция, Молдова, Гърция. Продуктите – хавлиени кърпи, халати и килимчета, се изработват от 100% памук, микропамук, бамбук или модал. Клиенти на фирмата са водещи световни търговски марки, различни български и световни компании, рекламни агенции.