Идентификация



Местната инициативна група “Панагюрище-Стрелча-Лесичово” с международни проекти Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Заместник-кметът “Хуманитарни дейности” на община Панагюрище и председател на Управителния съвет на МИГ "Панагюрище - Стрелча - Лесичово" г-жа Галина Матанова, изпълнителният директор Лучко Македонски и представители на местната инициативна група се завърнаха тази седмица от посещение в Италия, където бе подписан договор за създаване на Европейско кооперативно дружество – Развитие на селскостопански идентичности. Дружеството ще работи за развитие на териториите по Паневропейски транспортен коридор №8, свързващ Адриатическо море с Черно море. Като учредители в дружеството участват партньори от 37 организации от държавите попадащи в този коридор.

Европейското кооперативно дружество (ЕКД) е създадено, съгласно Регламент 1435/2003 на Съвета на Европейския съюз в резултат на съвместна дейност от 2010 година насам. Периодът на действие е до 2030 година. Това е първото дружество, което се създава в България по този регламент. То ще работи в посока развитие на териториите и усвояване на средства директно от Брюксел. Управителният съвет на ЕКД е в 5-членен състав, един от които е Лучко Македонски. На посещението в Италия той е представлявал двете местни инициативни групи от България, които участват в това дружество – МИГ “Панагюрище – Стрелча – Лесичово” и МИГ “Белово – Септември – Велинград”.

При посещението си в Италия г-жа Матанова и г-н Македонски са провели поредица срещи, една от които с Валерио Кайра – президент на МИГ “Пиана дел Таволиере”, на която е присъствал и проф. Франческо Конто от университета във Фаджа. Той е един от основателите на местните инициативни групи в област Пуля. Българската делегация, водена от кмета на община Сторнерела г-н Вито Монако, е посетила предприятие за производство на зеленчуци. При развиване на дейността си предприятието е ползвало средства по италианската Програма за развитие на селските райони. В град Бари е проведена пресконференция от Управлявящия орган на Програмата за развитие на селските райони на област Пуля.

По време на работните срещи на г-жа Матанова и представителите на МИГ “Панагюрище – Стрелча – Лесичово” в Италия, са финализирани два отделни Транснационални проекта, свързани с обмяна на опит, добри практики в сферата на туризма, културното движимо и недвижимо наследство, местните традиции, занаяти и храна. Проектите са първите под егидата на Европейското кооперативно дружество. Предстои тяхната реализация през 2014-2015 година.

Участието на България в Европейското кооперативно дружество ще даде нови възможности за развитие на селските райони и териториите, посредством съвместно разработени проекти от българските и италианските местни инициативни групи.

Последно променен на Вторник, 03 Декември 2013 15:23