Идентификация



В общината се проведе осмото заседание на Консултативния съвет по туризъм Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

В Община Панагюрище се проведе осмото заседание на Консултативния съвет по туризъм, председателствано от заместник-кмета “Хуманитарни дейности” г-жа Галина Матанова.

В заседанието взеха участие общинският съветник Пенка Пиперкова, представители на Сдружение на предприемачите – Панагюрище, Тракийски хотелиери, Сдружение за алтернативен туризъм “Павел Делирадив” и Туристическо дружество  “Бунай”, членове на Консултативния съвет. Бяха обсъдени насоките в развитието на туризма и се разгледаха предложения за реализиране на проекти в тази насока.

По предложение на Сдружение на предприемачите, на срещата бе взето решение до края на 2013 година да се извърши рехабилитация на съществуващата крайпътна чешма на изхода на град Панагюрище в посока град Пазарджик. Инвестицията е за около 3000 лева. За реализирането на този проект предстои да се извърши съгласувателна процедура с Общината.

Членовете на Консултативния съвет по туризъм разгледаха и предложението на ТД “Бунай” за изграждане на “Пътека на здравето”, който проект възлиза на около 16 000 лева. По този въпрос бе взето решение проектът да се изпълни в новата бюджетна година, тъй като средствата за настоящата вече са разчетени.

Друг важен въпрос, обсъждан на заседанието, беше формата, под която да съществува Туристически информационен център в града. Предложенията в тази връзка бяха две. Предложението от САТ “Павел Делирадев” е за ремонтиране и оборудване с информационна и отчетна техника на помещението на ТИЦ, което се намира на лицевата част на сградата на Градски универсален магазин, в центъра на града. Свързаните с това предложение дейности са – стартиране на ТИЦ, приемане на план за работа и назначаване на квалифициран оператор, изготвяне и хостване на самостоятелен сайт на ТИЦ – Панагюрище, изграждане на инфраструктура за информационно обслужване, комуникация, реклама, спомагателни дейности,  рекламиране на местните културни и спортни прояви, продажба на сувенири и стоки със сувенирен характер, научна, справочна и художествена литература, аудио и видео материали за община Панагюрище от панагюрски автори.

Второто предложение дойде от г-н Спас Кърпаров (ТД “Бунай”) и г-н Ивайло Кожухаров (Тракийски хотелиери). По тяхно мнение ТИЦ – Панагюрище трябва да се  разработи като интерактивно информационно съоръжение, където всеки посетител, било то жител или гост на града и общината, да може да се информира по интересуващите го теми, посредством терминал. Преди да се вземе крайно решение по темата, членовете на Консултативния съвет по туризъм към кмета на общината стигнаха до съгласието да се създаде работна група и след допълнително проучване на пазара да се поканят експерти в областта, които да презентират подобен интерактивен туристически информационен център. Това ще се случи още в началото на следващата бюджетна година. Много важен въпрос в тази посока е това, каква ще бъде визията на ТИЦ – Панагюрище. Категорично бе мнението на г-жа Матанова, че той не трябва в никакъв случай да дублира тази на Посетителския център, който се изгражда в Исторически музей Панагюрище при реализацията на проект “Панагюрище – столица на свободата”.

По решение на Ръководството на общината ТД “Бунай” и САТ “Павел Делирадев” получиха суми в размер съответно на 1000лв. и 500лв. (съобразно числеността на дружествата), за реализиране на проекти, свързани с коледно-новогодишните празници. До края на седмицата дружествата трябва да внесат проектите си в Общината и да ги защитят.

В заключение, заместник-кмет Матанова подчерта важната роля, която до този момент има създадената Програма за развитие на туризма в община Панагюрище. Създаденият теоретичен документ е една добра основа за развитие и управление на туристическите дейности на територията на общината. Програмата извежда целите, конкретните мерки и проектите за създаване на благоприятни условия за развитието на туризма. Необходимо е да се вземе решение, дали да се създаде Стратегия за развитието на туризма в община Панагюрище, или съществуващата Програма да бъде доразвита и обогатена. Това предстои на следващото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което ще се проведе през януари 2014 година.