Идентификация



Ръководството на община Панагюрище представи отчет за работата си през втората година от мандат 2011-2015 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

На 14 ноември 2013 година, точно две години след встъпването си в длъжност, кметът Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов представиха публично отчет за резултатите от постигнатото по набелязаните цели в управленската си програма за мандат 2011 – 2015 година. Събитието се състоя в Сесийна зала на Община Панагюрище.


Кметът Белишки благодари на присъстващите, на жителите на общината, на служителите в общинска администрация, на общинските съветници за ангажираността към настоящето и бъдещето на родния ни край.

Той отбеляза, че на тази дата, съвпадаща с първия работен ден на кметския екип, както първата година, така и сега отчита започнатото, свършеното и предстоящото за постигането на стратегическата цел – община Панагюрище – по-добро място за живеене и притегателен център за инвестиции, иновации и работа.

След краткото въведение кметът очерта етапите, които са преминали и се реализират в момента при изпълнение на най-мащабните проекти, които Общината спечели по различните оперативни програми, финансирани от Еврофондовете.

Във връзка с доизграждане на язовир “Луда Яна” и Пречиствателна станция за питейна вода, той подчерта, че са създадени необходимите условия. Геоложките проучвания и геодезията на язовирната стена и обследване на съществуващите стоманобетонови конструкции вече са извършени. Към настоящия момент се провежда непрекъснат диалог с настоящото правителство на Република България за реализиране на проекта.

Г-н Белишки припомни, че на 14 септември 2012 година в МОСВ беше подписан Договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на 55278651,68 лева по проект “Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора гр. Панагюрище, община Панагюрище”. На 17 септември 2013 година официално бе даден старта на строително-монтажните работи по проекта. Към настоящия момент е реконструирана 2420 метра канализационна и 1274 метра водопроводна мрежа. След приключване на проекта и доизграждане на пречиствателната станция в Панагюрище ще се постигне повишаване качеството и условията на живот на жителите на града и общината, ще бъде отремонтирана повече от половината от водопроводната мрежа в града с възможност за изграждане на колектори, чрез които да се подобри и околната среда. Гарантирано е по-доброто качество на питейната вода, значителното намаляване загубите по водопроводната мрежа, намаляването на авариите, пречистването на битовите отпадни води и свързаното с това полагане на нова настилка върху голям брой улици в Панагюрище.

След като на 14 декември 2012 година в МОСВ беше подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Панагюрище”, към настоящия момент има избран изпълнител по публичността и визуализацията. Обявени са процедури за избор на изпълнител на СМР и за избор на изпълнител за извършване на текущ одит при изпълнение на дейностите и отчитане на разходите по проект. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за доставка на машини и оборудване по проекта. С реализацията на проекта се цели намаляване на замърсяването на околната среда в двете общини Панагюрище и Стрелча, увеличаване разделното събиране на битовите отпадъци и рециклирането им, установяване на ефективна система за съвременно управление на отпадъците в региона. Със средства по проекта ще бъде извършена рекултивация на съществуващо регламентирано депо Панагюрище 1 и изградено ново депо – Клетка 1, южно от ликвидираното сметище.

Кметът Белишки представи етапите на изпълнение на един проект, по който Общината подписа договор на 20 май тази година - «Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот». Проектът е на стойност 4 999 978,42 лева и цели подобряването на физическата и жизнената среда в град Панагюрище, като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и нови възможности за икономическо и социално развитие. През месец октомври бе обявена обществена поръчка с предмет: “Избор на изпълнител за осъществяване на строителен надзор на дейностите по инвестиционен проект «Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот». Офертите ще се отворят на 10 декември 2013 година. Предстои обявяването на обществени поръчки за СМР, одит и публичност.

На 19 август 2013 година стартира изпълнението на проект „Панагюрище – столица на свободата”. Стойността на проекта е 4.8 млн. лв. Със средствата основно се реконструират и реновират сградата на Историческия музей, къщите музеи на Райна Княгиня, Тутева, Лекова, Дудекова. С реализацията на този проект град Панагюрище ще се превърне в привлекателна туристическа дестинация. В резултат на проведени процедури бяха избрани изпълнители по всички видове дейности по проекта. Към момента има изпълнение на 70 % ремонти на покриви, дворни места, изградени са тоалетни и подходи за инвалиди, електро и вик инсталациите са подменени, дренажни системи, извършен е ремонт на огради, фасадите на къщите са подготвени за боядисване, извършена е реставрация на дървените части. Предстоят довършителни работи – настилки и озеленяване на дворните пространства, доставка на предвидено оборудване. Проектът приключва на 7 май 2014 година.

Проектите, които се реализират в община Панагюрище възлизат на обща стойност от 87 млн. лв.

Освен изпълнението на проекти по европейските програми, в общината се реализират и такива, които са по линия на ПЧП. В Панагюрище се изгражда Многофункционална спортна зала на стойност 10 млн. лв. От началото на 2013 година е в ход процедура за приватизация на МБАЛ „Събо Николов” ЕООД и „ДКЦ-1” ЕООД гр.Панагюрище. След приключване на процедурата ще се изпълни проект за изграждане на болничен комплекс, включващ приватизираното дружество и център по медицинска онкология, химиотерапия и високотехнологично лъчелечение.

Заместник-кметът по стопанските дейности на община Панагюрище г-н Павлов представи останалите, финансирани от ЕС проекти по ОПРР, които вече са приключили изпълнението си. В изложението си обърна внимание на спечелените проекти и подписани договори по тях от Общината за развитие на селските райони по програма “Лидер”. Представи обстойно управлението на общинската собственост, изпълнението на строителната програма на Общината и съпътстващите дейности по сметосъбиране, озеленяване и благоустрояване, снегопочистване.

Г-н Павлов припомни, че на 29.10.2013г., сред приключване на строително–монтажните работи по проект „Изграждане на център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в гр. Панагюрище”, строежът е въведен в експлоатация. Договорът беше подписан на 20 март 2012 година. На 12 април 2013 година с “първа копка” по изпълнение на проекта стартираха строителните работи. Сега предстои оборудване на ЦНСТ. Договорът за БФП приключва на 20.03.2014г.

През 2013 година с верифициране на всички разходи и без финансови корекции успешно приключи изпълнението на проект „Корекция на река Луда Яна между пасарелка на км 0+960 и мост на км 1+223, град Панагюрище“. В изпълнение на проекта бяха укрепени 260 метра от бреговете и коригирано коритото на река Луда Яна, в рамките на град Панагюрище.

Още един проект с европейско финансиране приключи успешно през 2013 година - проект “Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие - град Панагюрище”. Определени и одобрени от местната общност и от Управляващия орган на Оперативната програма по проекта са три зони за въздействие в строителните граници на град Панагюрище, както и Визия за развитието на града до 2020 година:

-Зона с преобладаващ социален характер, заемаща площ от 124,15 ха, което представлява 29,16% от територията на град Панагюрище. Населението в зоната е 7 786 жители, от които 3 865 са мъже и 3 921 са жени, което представлява 44,28% от общото население на града.

-Зона с потенциал за икономическо развитие с площ 54,09 ха, което е 12,70% от територията на града.

-Зона на публични функции с висока обществена значимост, която е с площ от 72,39 ха или 17,00% от територията на град Панагюрище. Населението в зоната е 1 555 жители, от които 765 са мъже и 790 са жени, което представлява 8,84% от населението на града.

Община Панагюрище не спира да изготвя качествени проекти за развитие на селските райони по програма „Лидер”. Реализирането им ще даде възможност за облагородяване на жизнената среда и модернизиране на инфраструктурата в кметствата. По този начин се цели постигането на стабилизация, устойчиво развитие на малкия бизнес и подпомагане на земеделските производители в региона.

През 2013 г. по Мярка 4.1 община Панагюрище има подписани 6 договора:

Проект “Насърчаване физическата активност на населението в община Панагюрище”. Одобрената финансова помощ е в размер на 45 021, 86 лева.

Проект “Обособяване на център за временни изложения с туристическа цел”. Одобрената финансова помощ е в размер на 26 600, 83 лева.

Проект “Подобряване на материалната база в центрове за представяне на културни услуги – читалища в община Панагюрище”. Одобрената финансова помощ е в размер на 46 252, 20 лева.

Проект “Възстановяване на паркови прострнаства и градини в селата от община Панагюрище”. Одобрената финансова помощ е в размер на 38 941, 64 лева.

Проект “Подобряване на достъпа до Лесопарк в село Баня”. Одобрената финансова помощ е в размер на 14 180, 92 лева.

Проект “Подобряване на достъпа до местно културно наследство чрез консервационно-реставрационни дейности на Талпена къща, село Баня и превръщането й в атракция за посетители”. Одобрената финансова помощ е в размер на 29 949, 20 лева.

Общината кандидатства и с нови 6 проектни предложения по:

-Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” за проект – „Насърчаване на физическата активност на населението и подобряване на базата за отдих чрез реконструкция на панагюрски детски лагер в с. Панагюрски колонии”;

-Мярка 322 – Обновяване и развитие на населените места” за проект - „Реконструкция на тротоари по ул. „Одрин” в гр. Панагюрище” и „Реконструкция на площад „Пенчо Хаджилуков” гр. Панагюрище”;

-Мярка 323 - „Опазване и подобряване на селското наследство” за проект - „Кампания за популяризиране и опазване на природата” и „Проучване и почистване на крепостта Калето”;

-Мярка 313 - „Насърчаване на туристическите дейности” за проект – „Оформяне на кът за отдих в гр. Панагюрище”.

След приема на проектните предложения са извършени проверки от експертите от МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово” за административно съответствие и допустимост. Всичките 6 проектни предложения от общината преминаха на етап техническа оценка от Комисиите за избор на проекти. Към настоящия момент всички проекто-предложения са на етап одобрение от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция.

На 16.04.2013г. между Община Панагюрище и ДФ “Земеделие“ се подписа договор по проект „Устойчиво управление на горите и опазване на околната среда чрез изграждане на противопожарна кула в землището на с. Баня, общ. Панагюрище”, за отпускане на финансова помощ по мярка 226 “Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности“ на обща стойност 506 008,33лв.

Община Панагюрище кандидатства по Мярка 321 по Програма за развитие на селските райони с Проекта “Реконструкция на съществуваща водопроводна мрежа в селата Баня, Бъта и Панагюрски колонии – община Панагюрище”. Проектното предложение е на етап оценка от ДФ “Земеделие“.

Г-н Павлов конкретизира мащабността на реконструкция и модернизация на централната градска част в Панагюрище и на уличната инфраструктура на територията на цялата община, като подчерта, че общо в населените места са изкърпени 2285 кв.м. улична асфалтова и 550 кв.м. тротоарна настилка. Прилага се система от мерки за безопасност на пътя, като през годината са поставени 30 нови пилони за улично осветление, от които 4 са в село Панагюрски колонии. Завършено е полагането на хоризонтална пътна маркировка в град Панагюрище. Продължи започналото през миналата година изработване и монтиране на покрити автобусни спирки на територията на града по направление жп-гарата.

С цел модернизация и осъвременяване на бази за отдих на учащите, основно се реконструираха две от сградите на Панагюрски детски лагер в село Панагюрски колони, като се подмени дограмата, изградиха се нови санитарни възли, спални помещения, нов скатен покрив и гръмоотводи.

За да придобие община Панагюрище облик на модерна, чиста и приветлива община по европейски образец, е продължена работата по ликвидиране на нерегламентираните сметища. С цел по-ефикасно сметосъбиране, за нуждите на Общинско предприятие „Чистота“ - Панагюрище, бяха закупени три нови автомобила, както и нови контейнери за смет тип бобър.

Заместник-кметът отбеляза, че Община Панагюрище има готовност за ефикасно и качествено снегопочистване. Той подчерта, че вече са сключени договорите с фирми за почистване на снега във всички населени места на общината.

 

Г-жа Матанова, заместник-кмет “Хуманитарни дейности” на община Панагюрище, представи работата в ресора си по основни цели и приоритети, залегнали в Управленската програма на общината за мандат 2011-2015 година в областта на образованието, социалните дейности, културата, туризма, спорта и младежките дейности. Тя подчерта, че усилията на ръководството на общината са насочени към утвърждаване на общинските училища, детски градини, обединен детски комплекс, като оптимална система за провеждане на модерно, достъпно, качествено и непрекъснато образование. Предприетите в тази връзка мерки са:

-Въвеждане на целодневна форма на обучение за учениците до трети клас във всички училища в общината, с изключение на това в село Поибрене;

-Подсигуряване на обяд в училище за всички желаещи ученици;

-Подсигуряване на превоз на учениците до 16 годишна възраст, които се обучават в град Панагюрище, от населените места в общината до учебните заведения. Автобусните курсове са съобразени с целодневното обучение на учениците;

-Утвърдени са маломерни паралелки в училищата и детските градини, като Общината се ангажира с издръжката им.

Заместник-кмет Матанова обърна внимание на капиталовите инвестиции в областта на образованието. Тя подчерта, че бюджетните средства се разходват целесъобразно, а контролът е ежемесечен. С бюджетни средства в размер на 3 000 лв. и средства по проект към ПУДООС „Уроци от природата за всички“ на стойност 3 600 лв., колективът на ЦДГ „Брезичка“ обнови неузнаваемо двора на детското заведение. В етап на строителство е и спортна зала в ЦДГ „Първи юни“ на стойност 87 000 лв. По 2000 лева за закупуване на компютри и софтуерни програми – ЦДГ „Райна Княгиня”, ЦДГ „Брезичка”, ЦДГ „Пролет и ЦДГ „Първи юни”, Панагюрище.Оборудвани са детски площадки на стойност 34 000 лв., разпределени по 5 000 лв. за ОДЗ „Звънче”, ОДЗ „Райна Княгиня”, ЦДГ „Пролет”, ЦДГ „Първи юни”, ЦДГ „Брезичка” – гр.Панагюрище и по 3 000 лв. – за ЦДГ „Яна” – с. Попинци, ЦДГ „Мечо Пух” – с. Оборище, ЦДГ „Надежда” – с. Бъта. През м. ноември 2013 година е преведен резервът по бюджетите на всички детски заведения.

През 2013 година Община Панагюрище разработи и кандидатства с проект „Заедно можем повече – за подобряване благосъстоянието на децата в риск на територията на община Панагюрище“, в рамките на Компонент 2 „Деца в риск“ на програма BG 06 „Деца и младежи в риск“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 година. Основната цел на Компонента е по-добра подготовка за училище за деца в уязвимо положение, включително и от ромски произход; по-добри социални умения на деца на възраст 3 – 6 години; по-добри езикови умения при деца, говорещи различен от български език, назначаване на 2 образователни медиатора.

Всички общински училища успешно работят по системата на делегираните бюджети и колективно управляват определените им средства. Разпределението на финансите се извършва по предварително приета и утвърдена от всички директори и счетоводители формула. Фактът, че всяко училище разполага с преходен остатък в края на финансовата година, красноречиво говори за успешно управление.

Всички общински училища се включиха в проект „Образование за всички“, проект на „Асарел-Медет“АД с партниране от Дирекция „ОКСД“ на ОбА. През 2013 година започна втори етап на проекта, в който освен безплатни учебници за деца от социално слаби семейства, бяха осигурени и стипендии за ученици от VІІІ до ХІІ клас. Същите са връчени тържествено в навечерието на Деня на будителите.

През година са одобрени проектни предложения на Общината от Национален доверителен екофонд. Проектът е „Намаляване на емисиите на парниковите газове в образователната инфраструктура на територията на община Панагюрище“. Основната цел на проектното предложение е подобряване на енергийната ефективност в образователната инфраструктура чрез повишаване на атрактивността на учебните заведения. Място на изпълнение на проектното предложение - ЦДГ“Първи юни“, ЦДГ „Пролет“, ОДЗ „Райна Княгиня“ – централна сграда и филиал.

Продължават мерките, с които се търси увеличаване на разнообразието на организираните форми за отдих, обучение, развлечение в свободното време на децата и учениците. В Обединен детски комплекс – Панагюрище се разработени над 30 форми за тази дейност. За втора поредна година се утвърди План за лятна работа, като в дейностите бяха привлечени образователни и културни институции по населени места. Навсякъде в училищата и в детските заведения в общината има спортни бази и детски площадки. През лятото отвори врати напълно обновения след основен ремонт на две от сградите Ученически лагер в с. Панагюрски колонии. В базата бяха организиране три тематични лагерни смени – екология и туризъм, арт и спорт. Всеки месец в ОДК се организираха се конкурси, тематични вечери и състезания. В Панагюрище ежемесечно излиза и средношколски вестник.

Консултативната комисия за работа по програмата за закрила на деца с изявени дарби, през 2013 година отличи и стимулира /до месец август/ 172-ма ученика. Предстои още една сесия до края на календарната година. Раздадените суми до сега са на стойност 13 000 лв.

През 2013 година се реализира още една нова инициатива на Дирекция „ОКСД“ - церемония по отличаване на талантливите деца на Панагюрище и обединяването им в „Звезден клас-2012 година“. Над 150 деца и младежи от община Панагюрище, изявили своите умения, знания и заложби през изминалата година в областта на науката, изкуството и спорта, бяха отличени с почетни знаци на първата по рода си официална церемония за награждаване на талантите по проект „Звезден клас - Панагюрище 2012.

От началото на мандат 2011-2015 година се провежда успешна десегрегационна политика при разпределяне на децата от друг етнос за записване в първи клас. Съвместната работа на директорите на училищата с начална училищна степен, осезателната подкрепа и помощ на здравния медиатор към Дирекция „ОКСД“ дават положителен резултат. Равномерното разпределение на децата по паралелките в първи клас е напредък и условие за равен старт на всяко дете в образователната система.

По инициатива на кмета на общината бяха проведени две срещи с участие на представители на средните училища в града, Дирекция „Бюро по труда“ и представители на бизнеса на територията на общината. Целта на срещата беше да се обсъдят и планират бъдещи мерки за реално планиране на паралелките с прием след VІІ и VІІІ клас, ефективно обучение в годините на средното образование и професионална реализация на завършващите ХІІ клас. Още е рано да се отчитат резултати, но доброто начало е сложено, защото има диалог по повдигнатите въпроси.

Г-жа Матанова отбеляза и напредъка на Община Панагюрище в работата с младите хора. Младите хора в общината декларират желание да се включат в обществения живот за решаване на собствените си проблеми, като вземат участие в граждански организации. В община Панагюрище работят и младежки неправителствени организации, които реализират младежки инициативи и дейности на местно, национално и европейско ниво. Това са БМЧК, Лео клуб, Ротари клуб, Интеракт клуб. Под надслов “Заедно за едно по-добро Панагюрище” се проведоха избори за сформиране на Общински младежки парламент в община Панагюрище. На 29.12.2012 година се сформира Общински младежки парламент - Панагюрище. С подкрепата на Общината, за кратко време младежите и девойките от ОМП станаха инициатори на много прояви. На 29 и 30 март 2013 година представители на Общински младежки парламент – Панагюрище взеха участие във Форум на младежките организации в България в Горна Оряховица. Там те изградиха партньорства за съвместна бъдеща работа с младежките организации от цялата страна. На 3 юни 2013 година ОМП – Панагюрище организира благотворителен концерт „Звезди пеят за Нели“. Общински младежки парламент – Панагюрище стана съорганизатор на Първи международен младежки танцов фестивал "ПЪСТЪР СВЯТ". Община Панагюрище има създадени политики, стратегии и програми, насочени към младите хора. Общината е осъзнала важността на младежката политика и необходимостта за целенасочени и дългосрочни мерки в тази област. Годишното планиране на младежките политики на общинско ниво е в посока конкретизиране на дейности за младите хора, формирани според техните потребности. Общинската младежка политика е синхронизирана с приоритетите на националната и европейската политика на младежта.

Сред основите приоритети в политиката на Община Панагюрище е подкрепата на хора в неравностойно положение и уязвими групи, чрез предоставяне на социални услуги в общността. Заместник-кметът г-жа Матанова акцентира върху развиването и надграждането на социалните услуги през 2013 година, което цели постигането на качествена промяна и увеличаване на реалните ползи за обхванатите групи в риск на територията на община Панагюрище. Чрез «Стратегия за развитие на социалните услуги 2011 – 2015 г.» Община Панагюрище се стреми да повишава качеството на съществуващите услуги и да разкрие нови за лица, които до този момент не са обхванати, чрез планиране на услуги, определяне на конкретни отговорности, срокове и ресурси за изпълнение на заложените цели. Г-жа Матанова припомни, че през 2013 година беше закрит ДДЛРГ „Павел Бобеков” и на негово място беше открита нова социална услуга в общността от резидентен тип - ЦНСТ за деца „Павел Бобеков”. Извършването на ремонта и обзавеждането стана възможно след залагане на обекта в инвестиционната програма на Община Панагюрище, както и с помощта и съдействието на различни институции, фирми и частни лица. Капацитетът на Центъра е 15 деца – от 3 до 18 години. Към настоящия момент потребителите са 12, а персоналът е съобразен с Методиката за определяне длъжностите на персонала в специализираните институции и социалните услуги в общността.

През 2013 година продължава тенденцията да се работи върху създаване на благоприятни условия за живот, обучаване, възпитаване и развитие за децата от Дневен център за деца с увреждания «Дъга». Благодарение на постъпили дарителски средства детската площадка във вътрешния двор е оборудвана с подвижни, преносими съоръжения и средства, съобразени със сезоните, преоборудвано е едно от спалните помещения с 12 броя нови легла, закупени са 1бр. компютър, 1бр. монитор и 2 бр. Принтери.

Центърът за обществена подкрепа «Зора» е комплекс от социални услуги, свързани с превенция на изоставянето, превенция на насилието и отпадане от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения на самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване и обучение на бъдещи приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с противообществени прояви.

През 2013г. продължава изпълнението на Проект «И аз имам семество», като срокът за реализиране на дейностите е продължен до 31.05.2014 година. Приоритетна група за настаняване при приемни родители са децата на възраст от 0 до 3 години, както и деца с увреждания. Общо 7 са утвърдените професионални приемни семейства до момента по проекта, а в началонто на месец ноември 2013 г. се очаква Комисията по приемна грижа към РДСП гр. Пазарджик да утвърди още едно. В четири има настанени деца.

В община Панагюрище към Домашен социален функционира Детска млечна кухня, като мобилна услуга за деца в общността. Тя осигурява здравословна и питателна храна на 120 деца от 0 до 3 години за Панагюрище и на още 30 деца от 0 до 3 години за Стрелча.

За предоставяне на социалната усугата в новоизградения Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, през месец октомври 2013 година Община Панагюрище разработи и внесе в Агенция за социално подпомагане проектно предложение „С мисъл за теб”. По проекта следва да бъдат наети 12 лица, след прецизен подбор и обучени за полагане грижи за децата с увреждания, настанени в Центъра за настаняване от семеен тип в гр. Панагюрище. Център за настаняване от семеен тип е с капацитет за настаняване 12 деца на възраст от 3 до 18 години от специализираните институции обособени в три групи с известна самостоятелност и допълнителни 2 места за настаняване на деца/младежи от общността по спешност.

През 2013г. Община Панагюрище, като партньор на Агенцията за социално подпомагане по проект «Подкрепа за достоен живот», продължи реализирането на услугата «Личен асистент». Потребителите, ползващи услугата са 50 лица, а личните асистенти назначени по проекта са 48 лица.

От 01.02.2013г. Община Панагюрище стартира дейностите по изпълнение на проект «Звено за помощ в домашна среда –Панагюрище». Продължителността на проекта е от 01.02.2013г. до 30.07.2014г. Целта му е да се предостави соцална подкрепа и да се намали социалната изолация на лица с увреждания, в това число и деца, и самотно живеещи възрастни хора от община Панагюрище за пълноценен и достоен живот. По проекта са назначени 23 - лични асистенти, предоставящи социални услуги на 25 потребители; 12 - домашни помощници, предоставящи социални услуги на 14 потребители и 5 - социални асистенти, които предоставят социални услуги на 8 потребители.

Услугите за възрастните хора в общината са широко застъпени. Дневен център за възрастни хора с увреждания „Св. Св. Козма и Дамян” вече се финансира от държавния бюджет и към настоящия момент се посещава от 19 потребители. Домашен социален патронаж, като мобилна услуга за възрастни в общността през 2013г. обслужва 200 лица. Освен града са обхванати още седем села от общината – Баня, Бъта, Попинци, Левски, Оборище, Панагюрски колони и Поибрене. Четиридесет и пет процента от патронираните лица са хора с трайно намалена работоспособност. С това са съобразени и услугите, които ДСП предлага.

През 2013г. Обществена трапезария се финансира изцяло от фонд „Социална закрила” на МТСП. Услугата се предоставя в гр. Панагюрище и селата Поибрене, Оборище, Баня, Левски, Попинци и Панагюрски колони. От 01.10.2013г. е нараснал броя на обхванатите целеви групи от 78 на 100 лица от община Панагюрище.

През настоящата година се откри и новоизградения асансьор към “ДКЦ-1 Панагюрище” ЕООД. Реализирането на проекта е част от политиката на Ръководството на общината за социална ангажираност към хората в неравностойно положение, чрез изграждане на достъпна среда. С пускането в експлоатация на новото съоръжение се улесни достъпа до поликлиниката от майки с деца, хора с увреждания, възрастни, трудно-подвижни и тежко болни.

Броят на наетите лица от Община Панагюрище по различни програми и проекти за заетост е 281.

Мерките за насърчаване на раждаемостта в община Панагюрище са насочени в посока финансово подпомагане за „Ин витро” процедури, като през 2013г. одобрените семейства са 5, а общия размер на финансовата помощ е 25 000 лева и насърчаване на раждаемостта и подпомагане на млади семейства с еднократни помощи - за 2013г. до момента те са 72 новородени в размер на 37 400 лева. По традиция бяха отличени на специална церемония Бебе на 2012 и Бебе на 2013 година.

Г-жа Галина Матанова представи развитието на общината и в областта на туризма през 2013 година. Тя подчерта, че Панагюрище е в началото на нов етап за туризма. Шансовете са дадени, но за да се осъществят е нужно обединяване усилията на всички – Община, бизнес, търговия, туристическа индустрия, на всички хора, живеещи в общината. Въз основа на тези координирани дейности, община Панагюрище трябва да преживее едно успешно бъдеще в туризма. Развитието на туризма в община Панагюрище се планира на основата на наличните ресурси, както и богато културно-историческо наследство на района.

През 2013 година Програмата се изпълнява с активното участие на всички заинтересовани от развитието на туризма институции в общината – общинска администрация, бизнес, НПО, държавни структури, училища и др. Заинтересованите страни – хора и институции са включени в процеса на планиране, за да се гарантира, че изработената програма отразява нуждите им и постига баланс между интересите на всички тях. Основна роля играе Консултативния съвет по туризъм към кмета на община Панагюрище. От Плана за действие към Програмата за туризма са реализирани редица проекти. През 2013 година Община Панагюрище участва в туристическа борса Експо 2013г. По проект на ТД „Бунай” на стойност 1250 лева в ОДК е изграждане изкуствена стена за катерене. По повод националната инициатива „Да изчистим България за един ден”, се проведе кампания „Панагюрище – зелено и красиво”. САТ „Павел Делирадев” създаде лятна туристическа маркировка в Същинска Средна гора, странично на основното било – Панагюрище – м. Манзул по пътя на „Кървавото писмо”, Панагюрище – в. Арбут – Копривщица, Средният гьол – Белотруп – м. Пряслопа и м. Манзул – х. Артьовица – общо 100 км./. По проект на ОДК се организира екопразник „Природата за всички-всички за природата”.

Община Панагюрище се развива и утвърждава като престижен културен център в региона и страната. И през 2013 година политиката на Община Панагюрище в сферата на културата следва принципите на популяризиране на богатото ни културно наследство, свобода на художественото творчество, справедливост и равнопоставеност при финансирането на културните дейности, насърчаване на културното многообразие, приоритет върху творческата изява и стимулиране на възможностите на младите хора, създаване на нови атрактивни и иновативни културни събития. За първи път Общината организира три международни конкурси и фестивали. На 17, 18, 19 май 2013 година се проведе първото по рода си в България Световно първенство по фойерверки „Огън, цвят и фантазия, България – Панагюрище, 2013”. В първенството взеха участие отбори от Словакия, Чехия, Тайланд и Германия. Събитието бе посетено от хиляди гости и жители на общината. На 6 и 7 септември 2013 година градът бе домакин на Първи международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят”, Панагюрище`2013. В конкурсната програма участваха над 300 млади хора, участници в 11 състава от България, Украйна, Молдова и Сърбия. От 28 до 30 октомври 2013 година в Панагюрище се проведе Първият международен конкурс за млади оперни певци «Елена Николай». Участие взеха 41 оперни изпълнители от 10 държави България (София, Варна, Бургас, Ямбол, Плевен, Горна Оряховица, Велико Търново, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Русе, Елхово. Пазарджик), Великобритания (Лондон и Скарбароу), Косово (Прищина), Сърбия (Белград), Македония (Скопие), Тунис (Тунизия), Испания (Барселона), Словения (Любляна), Украйна (Казахстан, гр. Амлмати), Черна гора (Белое поле). За първи път, за да се включи като почетен член на журито, в България пристигна световно признатата италианска оперна певица-мецосопран, наричана "примадоната на италианското белканто Бруна Балиони.

Дейността в сферата на културата през 2013 г. е концентрирана основно в рамките на дейностите, планирани в Културния календар. Проявите в него са организирани в партньорство между общината, основните културни институции, читалищата от общината, училищата. Съществуващият потенциал на Общината дава значителни възможности за развитие на културен, фестивален, селски, екологичен, ловен, конгресен и други форми на туризъм, чието подходящо предлагане ще доведе до засилен туристически интерес.

Приоритет за Община Панагюрище е запазване на традициите и издигане престижа на спортните ни клубове. Стремежът на всеки един от спортните ни клубове е насочен към създаването на елитни състезатели, които от своя страна ще привлекат още деца желаещи да спортуват. Към момента в община Панагюрище развиват активна дейност 16 спортни клуба. Към училищата и Обединен детски комплекс са сформирани групи от ученици, които се занимават с баскетбол, волейбол, футбол и други видове спорт. На 17 януари, на Официална церемония, бяха наградени десетте най-добри спортисти за 2012 година на община Панагюрище.

През 2013г. са извършени ремонтни дейности на стадион и спортна зала „Орчо Войвода“. Направени са пейки за отдих в района на Спортните площи. Извършен е ремонт на баскетболното игрище на стадиона.

 

В заключение кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки подчерта изключително важната роля на партньорското взаимодействие с бизнеса. Община Панагюрище е в непрекъснат диалог със сдружения бизнес и останалите юридически лица, който се провежда на базата на общите интереси за развитие на общината, в условия на равнопоставеност. Информирането и съгласуването с бизнеса на ключови намерения, виждания, изработване на планове, стратегии, промени в нормативната база, промени в тарифи и данъчни ставки е от изключително значение за развитието на общината. Подписването на споразумения, договори за съвместна дейност и дарителски договори с представители на бизнеса, по въпроси от взаимен интерес е предпоставка за успешно реализиране на идеи и проекти.

Г-н Белишки представи накратко и развитието на международното сътрудничество през 2013 година. На 11 ноември 2013 година гост на общината бе Посланикът на Република Австрия в Република България Н.Пр. г-н Герхард Райвегер. На 28 октомври в Панагюрище гостува Първият секретар по икономическите въпроси на Посолството наСАЩ в България г-жа Робин Брукс, придружавана от секретаря по икономическите въпроси на посолството г-жа Елина Цуаните, от търговския специалист г-жа Емилия Танева и от икономическия специалист г-н Данко Тонев. Извънредния и пълномощен посланик на Социалистическа република Виетнам в Република България Н. Пр. г-н Ле Дък Лиу, придружаван от старши полковник Чу Манх Куан – аташе по отбраната при посолството – на 11 октомври 2013 година. На 4 март 2013 година, когато на посещение в Панагюрище беше заместник-председателят на Думата на Пятигорск Василий Бандурин, подновихме договора за сътрудничество между двата града. В средата на месец септември, по покана на главата на Пятигорск Лев Николаевич Травнев, ръководството на общината посети побратимения град по повод тържественото честване на 200 години от създаването му. Доразвиват се вече съществуващите взаимоотношения между Панагюрище и Кавадарци (тяхна делегация беше наш гост по повод празника на града ни – 1 май по време на тържественото честване на 137-та годишнина от Априлското въстание, а делегация от наша страна гостува по покана от Кавадарци през септември по повод празника на македонския град).