Идентификация



303-ма с имената Ангел и Михаил ще празнуват днес в община Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес (8 ноември) Българската православна църква отбелязва християнския празник Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. Архангеловден е известен още като “съборно единство на ангелските чинове”.

303 е общия брой на жителите на община Панагюрище с имена Ангел и Михаил, които днес ще отбележат своя имен ден. От тях 250 носят името Ангел и 53 – Михаил. На Архангеловден празнуват и хората с име Ангелина, Лина, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Раделина, Радостин, Радивой, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.

Михаил е главният архангел, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон. В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята.

Според народните вярвания свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Буквално преведено името Михаил означава "Кой е като Господ?".

Светите архангели Михаил, Гавраил, Рафаил и Уриил са четиримата архангели в Стария Завет. Св. Архангел Михаил е и един от седемте архангели в Библията. Народът често го нарича "душевадец", тъй като той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла, в зависимост от това дали е праведна или грешна. Свети Архангел Михаил e и водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция.

 

Последно променен на Петък, 08 Ноември 2013 07:20