Идентификация



С гала концерт на лауреатите завърши Конкурса за оперни певци Елена Николай Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Първият международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай”, Панагюрище`2013 завърши вчера вечерта (30 октомври 2013 година) с гала концерт на лауреатите на сцената на Театър Дом-паметник, Панагюрище. Музикалният съпровод беше на Симфоничния оркестър на Държавна опера Стара Загора под диригентската палка на маестро Григор Паликаров.

Публиката стана свидетел и на връчването на наградите на победителите от конкурса. Водещ на официалната церемония по награждаването беше актьорът Мариус Донкин.

Голямата награда „Елена Николай” беше присъдена на Беса Лугичи от Косово.

При жените бяха присъдени първа, втора и две трети награди:

Първа награда - Вера Гиргинова от България.

Втора награда - Доротея Доротеева от България.

Трета награда - Мая Миятович от Сърбия и Мария Жекова от България.

При мъжете журито не присъди първа награда, а една втора и две трети:

Втора награда - Делян Славов от България.

Трета награда - Александър Носиков и Костадин Мечков от България.

Специалната награда за най-млад изпълнител беше връчена на Димитър Арнаудов от България.

Награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор грабна Александър Носиков от България.

Диплом за достойно представяне на Първия международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай”, Панагюрище`2013 получиха Силвия Ангелова, Гиргина Гиргинова от България, Йована Чурович от Република Сърбия и Томас Хамфрис Великобритания.

Наградите бяха връчени от председателя на организационния екип по провеждане на конкурса и заместник-кмет на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, от председателя и членовете на журито г-жа Христина Ангелакова, г-жа Бруна Балиони, г-жа Дарина Такова и г-н Калуди Калудов, от представители на фондацията и предприятията, финансово подпомогнали реализирането на конкурса - г-жа Надя Захариева, представител на Фондация “Америка за българия”, г-н Александър Чобанов - директор Дирекция “Човешки ресурси” на “Асарел-Медет” АД и г-н Бойко Николов, представител на “Оптикоелектрон груп” АД.


С изпълненията си на арии от известни опери лауреатите доставиха истинска наслада за изтънчените сетива на публиката. Домакин на събитието - Община Панагюрище в лицето на кмета на общината г-н Никола Белишки. Сред гостите на събитието бяха народният представител от 42-ро Народно събрание на Република България г-н Христо Калоянов и Областният управител на Област Пазарджик г-н Иван Йорданов. Специално за концерта на лауреатите от Рим (Италия) пристигна г-ца Присила Балиони, артистичен директор на оперен театър. Тя е дъщеря на почетния член на журито г-жа Бруна Балиони.