Идентификация



НАУКА, ПРОСВЕТА, ДЪРЖАВНОСТ И МОДЕРНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   




Национална научна конференция, посветена на 185-тата годишнина от рождението на проф. М. Дринов, на тема „Наука, просвета, държавност и модернизация в България през XIX и началото на XX век“ се проведе в родното място на бележития Дринов.

Научният форум бе открит на 19 октомври, в Исторически музей – Панагюрище, където учени и изследователи от различни научни институции и университети от България и Украйна и наследници на панагюрския род Дринови разискваха различни въпроси от времето и делото на именития историк, филолог и общественик.



На официалното откриване на конференцията, присъстваха г-жа Галина Матанова – заместник кмет на община Панагюрище, доц. д-р Елка Трайкова – научен секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“ към Българска академия на науките, проф. д.и.н Михаил Станчев – чуждестранен член на БАН, доц. д-р Сергей Страшнюк, директор на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов” на Харковския национален университет „В. Н. Каризан”, доц. д-р Пламен Божинов – Институт за исторически изследвания към Българска академия на науките, Проф. Марин Игнатов – правнук на Найден Дринов, д-р Владимир Сафронов-Дринов – правнук на проф. Марин Дринов, доц. д-р Ангел Джонев – Институт за исторически изследвания към Българска академия на науките, гл. ас. д-р Димитър Христов от Института за исторически изследвания към Българска академия на науките, представители на културни и образователни инситуции, общественици и граждани.

Доц. д-р Атанас Шопов, директорът на Исторически музей – Панагюрище приветства с „Добре дошли“ участниците и гостите на конференцията.




Заместник - кметът на община Панагюрище г-жа Галина Матанова поздрави всички участници и гости на конференцията, изразявайки увереност, че освен знание, всички присъстващи ще отнесат и частица от духа на Панагюрище със себе си.



Днес, 20-ти октомври –  научният форум, на който бяха представени доклади, научни съобщения и своите дирения изнасяха както утвърдени учени, така също и млади изследователи, бе закрит, като голяма част от присъстващите се отправиха към Дриновата къща в Панагюрище, за да се включат в честванията посветени на един от първостроителите на съвременна България, а именно – проф. Марин Дринов.

Последно променен на Петък, 20 Октомври 2023 12:23