Идентификация



138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия Печат Е-мейл
Написано от PR   


 Днес – 6 септември, пред паметната плоча на площад „20-ти април”, Панагюрище отбеляза тържествено 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 

Честването започна с ритуално издигане на националния флаг от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки под звуците на химна на Република България в изпълнение на Духов оркестър „Делчо Радивчев”, при Народно читалище „Виделина – 1865“.

 

На поклонението присъстваха: заместник-кметът на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, народният представител  г-н Стефан Мирев, директорът на Исторически музей – Панагюрище г-н Атанас Шопов, директорът на Общинска библиотека „Стоян Дрнов“ г-н Стефан Рапонджиев, общински съветници и признателни граждани.

 

Тържествен молебен-водосвет, отслужи  архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов.

Със свещ в ръка и благодарност в мислите си всички присъстващи се поклониха пред подвига на дедите ни.

 

Основни моменти от обединението на България и значимостта на бунта на панагюрци, който поставя началото на Съединението припомни Методи Навущанов - уредник в  Исторически музей – Панагюрище:

„… Преди 138 години на днешния ден България изживява един от миговете на триумф в своята хилядолетна и пълна с превратности история – Съединението. Първата искра за отхвърляне клаузите на Берлинския договор пламва на 2-ри септември в Панагюрище. Всички данни сочат, че акцията е автономна и не е била съгласувана с Българския таен централен революционен комитет в Пловдив.

Събитията заварват Захари Стоянов в Пазарджик. Той веднага изпраща съобщение, за да се напечата във в. „Борба”: „В Панагюрище, главният лагер на Бенковски, местото, дето изгърмеха най-напред черешовите топове, вчера на 2 т. м. се извикало: Долу Румелия! Гърмежите на 40 пушки поздравили тези високопатриотични думи; арестували няколко души, народът затворил дюкяните си и отишъл да освободи затворените. Населението поздравлява Панагюрци… Камбаните бият! …Костите на Бенковски, на Волов, на Икономов и на други, тържествуват!...“

 


С едноминутно мълчание и поклон, поднасяне на венци и цветя панагюрци отдадоха почит на героите дали живота си за свободата и обединението на нацията.


Тържествените маршове: „Възрожденска сюита“, „Поздрав от Велинград“, „Хубава България“, „Родина“ и Бунай“, в изпълнение на  Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина – 1865“ – Панагюрище, звучаха на площад „20-ти април“ за жителите и гостите на Панагюрище, в един от най-честитите дни за българския народ – денят на Съединенинението.