Идентификация



Панагюрище отбеляза Деня на Европа Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



Днес пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ бе отбелязан Денят на Европа – 9 май, символизиращ стремежа към единство, мир и просперитет на стария континент.

През 1950 година на същата дата, 5 години след края на Втората световна война френският външен министър Робер Шуман прeдставя историческата декларация за обединение в Европа като призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес в България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година.


Литературно – музикална програма представиха възпитаниците на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище. Нели Недкова изпълни песента „България в мен ”, а Рая Вулева – „Роден дом”.

Прозвучаха стихове, декламирани от Дара Терзиева, Даяна Тодорова и Даяна Манова.


Слово по случай Деня на Европа – 9 май, произнесе Красимир Костов – учител по история в Основно училище „Двайсти април”.

„9 май, Денят на Обединена Европа, е ден, който ни напомня за края на най-опустошителната война в историята на човечеството – Втората световна. Във военния конфликт са въвлечени 61 държави, а военните действия се водят на територията на 40 страни. На бойните полета и не само, завинаги остават 52 милиона загинали. Десетки градове и села са превърнати в руини.

На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман представя своята Декларация, с която предлага създаване на Европейска общност за въглища и стомана. Пророчески звучат неговите думи, че обединяването, изграждането на единна и демократична Европа, няма да бъде еднократен акт, а дълъг и труден процес, който ще изисква много усилия, енергия и воля. Че същинското обединение на континента няма да стане с подписването на един политически документ, а чрез широко икономическо сътрудничество между държавите, което по-късно да обхване политическата, културната и военната сфери.

Втората световна война се превръща в урок за всички ни, който не трябва да забравяме. Тя дава и повод за размисъл, че войните носят само разрушения, страдание и смърт и вместо да решават проблемите, те ги задълбочават. В рамките само на едно поколение в Европа стават сблъсъци между хората с безпрецедентно насилие, а заплахата от нови конфликти продължава да тегне над цялото човечество като някаква фатална неизбежност. Настъпва време, когато новите средства за разрушение биха придали на бъдещите войни характер не само на премерване на силите, а и на общо самоубийство. Време, в което Европа е на кръстопът. Съвремието ни напомня, че човечеството все още не е извървяло пътя до компромиса, опрощението, състраданието.

Днес в рамките на Европейския съюз границите между държавите не са бариери, които разделят съседи, а мостове, които ги свързват и в същото време позволяват на всяка държава да пази своите корени и да съхрани своята национална идентичност.

Днешният ден е повод да припомним общоевропейските ценности за обединение, разбирателство и взаимна почит.”, каза в обръщението си г-н Костов.


С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите, дали живота си, за да я има днес единна Европа.

В знак на признателност бяха поднесени цветя от  кмета на Община Панагюрище г-н Никола Белишки, Общински съвет – Панагюрище,  Средно училище „Нешо Бончев”, Основно училище „Проф. Марин Дринов”, Основно училище „20-ти април”, Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и признателни граждани.


„И нека в днешния ден си пожелаем успешно бъдеще в една силна и мирна Европа”, призова директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище г-жа Недялка Наплатанова, която бе водещ на събитието.


Последно променен на Вторник, 09 Май 2023 14:33