ПАНАГЮРИЩЕ ОТБЕЛЯЗВА ТЪРЖЕСТВЕНО 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt

Трети март – носещ вяра и надежда, блян и упование! Дата, която историята помни и предава във времето, дата за преклонение пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни герои дали живота си за да живеем днес в свободна и независима България!

145 години от Освобождението на България от турско робство се отбелязват тържествено в Панагюрище.

alt

Честването започна на площад „20 април“, с издигане на националното знаме на Република България от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки.

alt

В църквата „Свето Въведение Богородично“ молебен за мир,отслужиха ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия. В прочувствено обръщение отец Атанас призова Божия народ да бъдем единомислени помежду си, залягайки над това, що е добро за всички човеци.

alt

alt

alt

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“, към Народно читалище „Виделина – 1865“ и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов и общински съветници, представители на образователни и културни институции, жители и гости на общината, се отправи към паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня за поднасяне на венци и цветя.

alt

От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил, където директорът на Исторически музей – Панагюрище – доц. д-р Атанас Шопов, припомни факти от историята и славните събития:

„ Изминаха вече 145 години от онзи съдбовен ден за българския народ, когато след пет века чуждо и верско иго, в резултат на победоносната Руско-турска война възкръсва българската държава. Пет века продължава борбата на народа ни против турския поробител. Тя започва с ранните въстания, преминава през хайдутството и четничеството и има своя връх в Априлската епопея.

Свободата идва с героизма на руски, финландски и румънски воини, на хилядите български опълченци, на въоръжените чети, на масовата и всеотдайна подкрепа, на цялото българско население, което дава всичко, за да бъде спечелена съдбовната война! Сред плеядата доброволци са и проф. Марин Дринов, Павел Бобеков, Петър Хаджипеев, д-р Георги Мачев, Атанас Шопов, Васил Дипчев, Стойо Пенчев, Тодор Калоянов – над 80 панагюрци …“

alt

Тържественото честване на Националния празник на Република България продължи с богата празнична програма с участието на учениците от Средно училище „Нешо Бончев“ и възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

alt

alt

Празничните залпове на Регионален клуб „Традиция“ бяха посрещнати радушно от всички присъстващи.

alt

Под звуците на тържествената музика на Духов оркестър „Делчо Радивчев“, в знак на признателност и почит към героите на Освобождението, бяха поднесени венци и цветя.

Интерактивен урок по родолюбие за жители и гости на града се проведе в двора на Исторически музей-Панагюрище.

В населените места в община Панагюрище отбелязаха 145-та годишнина от Освобождението на България с тържествени програми, рецитали, поклонение и полагане на венци и цветя.

Трети март е не само тържествена дата, но и пътеводител към българския собствен облик, с който се открояваме в обединеното европейско семейство. Затова нека всеки наш бъдещ ден бъде подчинен на гордостта, че България е най-старата държава в Европа, че сме водени от силата на родните страдания и победи.

Последно променен на Петък, 03 Март 2023 15:00