Идентификация184 години от рождението на бележития панагюрец- Нешо Бончев Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt

Tържествено бе отбелязана 184-та годишнина от рождението на първия български литературен критик – Нешо Бончев – философ, филолог, полиглот, фолклорист, журналист и педагог, един от най-значимите и изтъкнати възрожденски творци.

alt

На честването, под наслов „Нешо Бончев – нашият патрон”, в градския парк на Панагюрище, на 14-ти януари пред бюст-паметника на просветителя, ученици и преподаватели от СУ „Нешо Бончев“ и признателни граждани отдадоха заслужена почит.

alt

„…Бончев има свое виждане за пътя на борбата за освобождение на Отечеството. Вижда Възраждането в неговата цялост. Нито за миг не изключва революционната борба, но според него свободата ще дойде, когато целият български народ бъде убеден в необходимостта от борбата и саможертвата. А, за да стане това, има само един единствен път – духовното издигане на българския народ. Познаващ нуждите на народа си, Бончев се заема да очертае правилния път на българското образование…“ , са малка част от думите, с които учениците от СУ „Нешо Бончев“ разказаха за живота и делото на своя патрон.

С минута мълчание и свеждане на глава присъстващите почетоха паметта на родолюбеца Нешо Бончев.

alt

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха положени и на бюст-паметника на съратника на Нешо Бончев - професор Марин Дринов.

Последно променен на Вторник, 17 Януари 2023 07:56