Идентификация



Ансамбъл Ламба-Ламба със златен медал и диплом от национален фолклорен фестивал Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Ансамбъл „Ламба-Ламба“ при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1912“, село Оборище се завърна със златен медал от НФФ „Искри от миналото“, който се провежда за тринадесета поредна година в град  Априлци. Самодейците от читалището се представиха в раздел народни обичаи. Ансамбълът представи народния обичай „Гергьовден - изпращането  поганчара на бачията“.

Участие във фестивала взе и клубът по народни танци „Шарена броеница“ с художествен ръководител Петър Немски. Танцьорите се завърнаха с грамота за отлично представяне.


Националният фолклорен фестивал „Искри от миналото“ се провежда в град Априлци всяка година в рамките на два дни – 27 и 28 юли. Той има за цел да възроди българския дух и обичаи, да осъществи приемственост между поколенията и широко да популяризира народното творчество след младото поколение. Два дни, изпълнени с емоции, професионализъм и много дух събраха хиляди хора на площада в центъра на града. Тази година във фестивала взеха участие над 1400 самодейци от 90 читалищни състава, ансамбли, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители. Тричленно жури с председател Юлия Цанкова от БНР и членове Мариета Аспарухова и Генчо Генчев оцени представянето на самодейците.


Участието на самодейците от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1912“, село Оборище стана възможно благодарение на финансовата подкрепа от Община Панагюрище и “Астроида” ООД.