В Панагюрище ще бъде изграден бюст-паметник на Васил Левски Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt


Община Панагюрище ще финансира изграждането на бюст-паметник на Васил Левски - личност, превърнала се за нас в единица мярка за героизъм и саможертва, смелост и правдивост, за добродетелност и почтеност.

Избраното за реализация на инвестиционния проект място е част от важна културна, институционална, исторически наситена обществена зона в центъра на град Панагюрище и кореспондира с инициативата за увековечаване делото на Апостола на свободата в града ни, чрез изграждането на достойно мемориално съоръжение за провеждане на обществени чествания, посветени на делата и идеалите на този значим национален герой.

Бюст-паметникът на Левски ще допълни и обогати композицията от съществуващите архитектурни паметници на културата – „Тутева къща“ и къщата на Иван Леков (Койчевата) и тангиращото с тях богато озеленено пешеходно пространство, на територията на което има поставен бюст-паметник на Крайчо Самоходов – четник, знаменосец на Хвърковатата чета на Бенковски.

Размерите на паметника ще са съобразни с мащаба на заобикалящата го архитектурна паркова среда. Общата височина на паметника ще е 3,20 метра, той ще е бронзов бюст на Васил Левски, поставен на монолитен гранитен постамент.

Подвигът на великия българин Васил Левски трябва да се знае, помни и предава на поколенията. Поставянето на негов паметник ще допринесе за засилване на националната гордост и самочувствие на жителите на община Панагюрище.

Последно променен на Петък, 24 Април 2020 13:39