Панагюрище отбеляза 134 години от обявяването на Съединението в града Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


С благодарствен молебен, отслужен от отец Ангел Разградлиев – свещеник от Панагюрска духовна околия, бе отбелязана 134-та годишнина от обявяването на Съединението в Панагюрище, днес, 2 септември на площад "20 април".

Със свещ в ръка и благодарност в мислите си панагюрци се поклонихме пред подвига на дедите ни.


Методи Навущанов - уредник на Исторически музей-Панагюрище припомни основните моменти, свързани със обявяването на Съединението в Панагюрище.


Лятото на 1885 година е.

Настроенията и подготовката за борба и за обявяване на съединение стигат своята критична точка и се разработва  конкретен план за въстание през септември същата година. В началото на месеца вълненията в Източна Румелия добиват широк размах. И докато главните дейци на Българския таен централен революционен комитет  начело със Захари Стоянов все още  подготвят и агитират населението в другите населени местта на областта, то в подходящото време и на подходящото място - на 2 септември 1885 г. в Панагюрище , комитетските дейци Събко Милков, Андон Оряшков и Тодор Хаджикирилов издигат знамето, започват да гърмят с оръжието си и с възгласите „Долу Румелия!” „Да живее съединението!” провъзгласяват така дълго чаканото обединение. Тримата са арестувани, но под звъна на камбаните пред църквата „Света Богородица” се събират близо 2000 възмутени жители на градеца /някои от тях въоръжени/ и под техния натиск младежите са освободени, заедно със знамето и оръжието им.

На 4 септември на първа страница на вестник „Борба” Захари Стоянов възторжено пише: „... В Панагюрище, главният лагер на Бенковски, мястото, където изгърмяха най-напред черешовите топчета, вчера на 2-ри того се е извикало долу Румелия! ... Живейте панагюрци. Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова и на други тържествуват.” Само няколко дни по-късно на 6 септември 1885 година в Пловдив е провъзгласено Съединението – една власт, една държава с Българското Княжество под скиптъра на княз Александър І Батенберг.

Дейците на Съединението и обединеният народ ни дадоха светъл пример как въпреки позициите на Великите сили се отстоява националната кауза, пример и за бъдещите поколения!”, беше част от словото на Навущанов.

Сред официалните лица на събитието бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, директорът на Исторически музей-Панагюрище Атанас Шопов, общински съветници, граждани.


В знак на признателност към героите, дали живота си за свободата и обединението на нацията, бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча на историческия площад "20 април".