Община Панагюрище с тържествена програма за 143 години от Априлската епопея Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Априлското въстание е записано със златни букви в пантеона на националната ни памет. То е най-мащабната проява на революционните борби през епохата на Българското възраждане, най-висшата проява на българската национална революция, героизъм и саможертва.

И тази година, с поредица  от събития, Панагюрище достойно ще чества 143-та годишнина от Априлската епопея, като отдаде почит на онези, които дадоха живота си, за да ни има днес, да я има България.

Тържествата ще започнат на 30 април от 20:00 часа с празничен концерт „С България в сърцето”. В него ще се включат обичани имена от родната музикална сцена – Деси Добрева, Графа и група „Диана Експрес”.


Кулминацията на тържествата ще бъде на 1 и 2 май.

На 1 май в 10:30 часа от Исторически музей – Панагюрище ще тръгне Литийно шествие до площад „20-ти април“, където в 10:45 часа ще бъде издигнато националното знаме на Република България.

В църквата „Свето Въведение Богородично“ в 11:00 часа ще бъде отслужен Молебен за благоденствие на българския народ.

От 11:30 часа на Национален мемориален комплекс „Априлци“  ще се състои Военно - историческа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище’ 1876“, с участието на Национално дружество „Традиция“, а в 12:45 часа пред Вечния огън ще бъдат положени на венци и цветя.

Националният митинг-заря, в знак на признание за мястото и ролята на Панагюрище като героична столица на Априлското въстание от 1876-та година, ще бъде на площад „20-ти април“ от 20:30 часа.


Всенародното поклонение-събор в местността „Оборище” на 2 май е израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на Свободата и Отечеството. От 11:00 часа на паметника в местността Оборище ще бъде отслужен тържествен молебен-водосвет и ще бъдат положени цветя. Всенародното поклонение-събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие от 12:30 часа.


Събитията, посветени на 143-та годишнината от избухването на Априлското въстание са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 143 години Априлска епопея.

Последно променен на Петък, 12 Април 2019 05:47