Авторитетният учен проф. Симеон Хаджикосев е тазгодишният носител на Националната награда „Нешо Бончев” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Изтъкнатият учен и университетски преподавател проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев е определен за носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2019 година от комисия, назначена със заповед № 163/22.03.2019 година на кмета на община Панагюрище.

Носителят на приза ще получи плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Номинации за носител на престижната награда тази година бяха направени от Съюза на българските писатели, Съюза на независимите писатели, Клуба на носителите на наградата за литературна критика „Нешо Бончев“. Предложенията бяха разгледани от комисия в състав: Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, д-р Силви Хачерян – и.д. началник на отдел „Регионални дейности” в Министерство на културата, акад. Благовеста Касабова – литературен критик, проф. Чавдар Добрев – носител на награда „Нешо Бончев” за 2018 г.  и Иван Станчев - председател на фондация „Съкровищата на Панагерик“.

Наградата се присъжда от Община Панагюрище и Министерство на културата за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание, а нейни носители през годините са били Ивайло Христов, Димитър Танев, Петър Велчев, Благовеста Касабова, Симеон Янев, Боян Ангелов, Катя Зографова, Панко Анчев, Иван Гранитски и проф. Чавдар Добрев.

Наградата „Нешо Бончев“ ще бъде връчена на 28 март от 17:30 часа, в зала „Арена Асарел”, по време на традиционните Бончеви празници. На този ден ще бъде отбелязана и 180-годишнината от създаването на първото светско училище в Панагюрище, чийто правоприемник е СУ „Нешо Бончев”, както и рождението на първия професионален литературен критик на България и патрон на училището – Нешо Бончев.


*Проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев е роден на 7 март 1941 г. в София. Следва Българска филология във Филологическия факултет на Софийския държавен университет. Завършва като отличник на випуска и бива назначен за стажант-асистент по западноевропейска литература към Катедра по теория на литературата във Филологическия факултет (днес Факултет по славянски филологии). Там работи от 1965 до 2016 година.

През 1971 г. защитава успешно кандидатска дисертация на тема „Идейно-естетическо развитие в поезията на Пол Елюар”, а през 1989 г. защитава докторска дисертация на тема „Провансалската лирика и нейното въздействие върху средновековната европейска поезия”.

През 1978-80 г. е лектор по български език и цивилизация в университета „Жан Мулен” в Лион, Франция, а през 1994-96 г. – гост професор в Славянския семинар на Университета „Георг-Аугуст” в Гьотинген, Германия.

Неговата литературнокритическа и изследователска дейност е основно в 2 направления – западноевропейска литература и съвременна българска литература. Автор е на повече от 30 книги, стотици статии, есета, рецензии в литературния и периодичния печат, но основен труд е неговата монументална поредица „Западноевропейска литература” (досега в 7 тома). Автор е на мемоарна тетралогия, събрана в автобиографичните книги „Записки на конформиста” (2005) и „Записки на вътрешния емигрант” (2006).

Днес проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев продължава да развива и дообогатява своето уникално дело в областта на художествената словесност.


Последно променен на Сряда, 27 Март 2019 09:13