С вино и песни празнуваха в село Елшица Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


В първите дни на пролетта село Елшица отново събра самодейни състави от целия регион и производители и ценители на домашни вина в традиционния „Празник на виното и песента”. Организатор на събитието беше НЧ „Васил Левски-1925“- село Елшица, с подкрепата на Община Панагюрище и дарители.

Гости на празника бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник кметът Галина Матанова и областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев.


Под мотото „Еликсир на Боговете“ премина конкурсът за най-добро домашно вино. Жури в състав: Димитър Докузанов от Винарска изба „Румелия“, Петър Бъкличаров от Винарска изба „Юстина“, Петър Петров – представител на Общинска администрация и Лало Гешев оцениха 49 проби на домашно вино в две категории – бяло вино и червено вино.

Първото място за своето червено вини получи Георги Иванов. За най-добър производител на бяло вино беше определен Цвятко Неделчев, а Голямата награда – 100-литров съд за вино получи Петка Клишева. За всички участници в надпреварата беше осигурена дъска с логото на празника.

Паралелно с Конкурса за най-добро домашно вино, в залата на читалището се проведе и фолклорен празник, с участието на самодейни състави от региона, които пресъздадоха красотата и магията на българския фолклор.


Село Елшица вече тринадесета година надгражда наложилата се традиция да се организира „Празник на виното и песента”, като по този начин се възражда, съхранява и презентира културното ни наследство и майсторството на земеделските стопани в умението им да правят хубаво домашно вино.

Читалището в Елшица пък е едно от седемте читалища в област Пазарджик, което участва в проекта на Областна администрация Пазарджик за популяризиране на богатото културно многообразие на ЕС. По този повод, във фоайето на читалището, е подредена фотодокументална изложба, посветена на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста.

Последно променен на Вторник, 26 Март 2019 12:37