И ПАНАГЮРСКОТО СРЕБЪРНО СЪКРОВИЩЕ СЕ ЗАВЪРНА У ДОМА Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


След 115 години Панагюрското сребърно съкровище пристигна в Исторически музей-Панагюрище.

Официалното откриване на изложбата ще бъде днес /5 юни 2018 година/ от 17:30 часа в Информационната зала на „Зала трезор на Панагюрското златно съкровище” в Исторически музей-Панагюрище.


Панагюрското сребърно съкровище е открито през далечната 1903 година в могила, разположена в периферията на античното селище Мрамор, южно от град Панагюрище. Единствената информация, с която разполагаме от откриването му е публикацията на Богдан Филов, излязла от печат през 1919 година. От нея става ясно, че съкровището е открито през месец май 1903 година край Панагюрище. От София е командирован тогавашният директор на Народния музей Вацлав Добруски, който описва в протокол, че освен погребания владетел, в могилата отстрани е бил погребан и неговия кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава. Репертоарът от находки в могилата, които може да определим като своеобразно съкровище, е разнообразен и включва над 70 експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина.

Панагюрското сребърно съкровище ще бъде изложено в Исторически музей-Панагюрище до края на годината.Последно променен на Вторник, 05 Юни 2018 09:19