Идентификация



Областна администрация проведе второто публично събитие по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



С изпълнение на „Одата на радостта“ и „Къде си вярна ти любов народна“, учениците Цветелина и Стойко от Центъра за подкрепа за личностното развитие – гр. Панагюрище, поставиха началото на срещата-дискусия посветена на 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Учители, ученици, земеделски производители, граждани на общините Панагюрище и Стрелча препълниха малката зала на Театър Дом-паметник в гр. Панагюрище, в която се проведе второто публично събитие в област Пазарджик, част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.


„Благодаря на всички, които уважиха нашата покана. Тук има представители на различни целеви групи, хора от различни възрасти, с различни професии. Всички ние, като представители на институции, на неправителствени организации, на фирми, като граждани, сме част от голямото европейско семейство, в което България се включи през 2007г. Политиките, реформите, посланията на Европейския съюз и европейските институции, ни касаят пряко и определят възможностите за развитие на страната ни като пълноправен член през следващите години.“, каза в приветствието си областният управител Стефан Мирев. Презентация на тема "Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС", представи по време на срещата Васка Шушнева – Главен експерт в администрацията на Министерски съвет. Българското председателство ще обхване 181 дни в периода януари-юни 2018 година и ще премине под мотото „Съединението прави силата“. През този период страната ни ще отправи три основни послания: консенсус – с фокус върху сигурността и миграцията; конкурентоспособност – с фокус върху малките и средни предприятия; кохезия – с фокус върху новата многогодишна финансова рамка.


Ръководителите на ОД „Земеделие“, Държавен фонд Земеделие – Пазарджик и Областна служба за съвети в земеделието, акцентираха върху важните за земеделските производители срокове, касаещи ползването и обработването на земеделските имоти, правото на получаване на директни плащания. Те представиха актуалните отворени мерки по ПРСР до края на годината и предстоящите за 2018г., съгласно индикативния график на програмата. 395 са земеделските стопани от община Панагюрище кандидатствали  по схемата за Директни плащания – кампания 2017г., в община Стрелча броят им е 160. От МЗХГ на срещата присъстваха Павлина Дамянова и Борислава Цолова – експерти в дирекция „Развитие на селски райони“.

Събитието в гр. Панагюрище беше съпроводено и с посещение на дестилерия за етерични масла „Ина“ ЕООД. През 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз, фирмата закупува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти. Тази инвестиция води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа.

Последно променен на Петък, 10 Ноември 2017 12:34