ИдентификацияПредстоят Дни на духовността, посветени на будителството Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За четвърта поредна година, в периода 20 октомври – 1 ноември 2017 година, Община Панагюрище организира Дни на духовността, посветени на будителството.

Дните на духовността ще бъдат наситени с множество събития, посветени на светли личности - книжовници, просветители, духовници, творци, общественици, борци за свобода, отдали живота си на свещената цел – да видят народа си събуден и свободен.

Дните на духовността, посветени на будителството ще стартират на 20 октомври 2017 година с отбелязването на 179-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов - първият български професор историк и основоположник на Българската академия на науките.

В 11:00 часа в родната къща на бележития български възрожденец проф. Марин Дринов ще се състои тържествената церемония по връчване на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. В градския парк, в 11:30 часа, пред бюст-паметника на проф. Марин Дринов ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към делото на именития панагюрец.

На 23 октомври 2017 година от 17:00 часа в камерната зала на Театър Дом-паметник, Урок по родолюбие „За будителите с почит“ ще изнесат  учениците от Клуб „Млади възрожденци“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Иванка Тодева.


На 24 октомври 2017 година от 17:30 часа в читалнята за възрастни на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ ще бъде изнесен открит урок „Елена Николай – един от най-здравите стълбове на „Ла скала“, посветен на родената в панагюрския край оперна певица Елена Николай и на огромния й принос за развитието на световното оперно изкуство.

Стоянка Савова Николова, която света познава като Елена Николай, завършва Американския колеж в Самоков. По това време бъдещата Елена Николай решава категорично, че трябва да учи пеене и така попада на големия педагог и певец Иван Вулпе, който я подготвя за кандидатстване в консерваторията. На първия конкурс - пеене, красавицата се представя блестящо, но на втория – солфеж и пиано, се проваля. Оценена е с двойка като безнадеждно немузикална. Елена Николай заминава за Щатите, където работи, учи философия и италиански в град Оберлин, щата Охайо. Постепенно узрява за идеята да напусне университета и да продължи музикалното си образование в Генуа. След известни разочарования тя намира пътя до най-реномираната музикална академия „Джузепе Верди” в Милано. През октомври 1930 година тя „грабва” журито с ролята си на Далила в „Самсон и Далила” от операта на Камий Сенс Санс и я приемат. Оттогава датира и съдбовното ѝ запознанство с нейния учител проф. Пинторно. Постепенно Стоянка става една от първите студентки и завършва академията с отличие. За няколко години тя утвърждава таланта си на най-големите оперни сцени в Италия. Седемнадесет години е примадона на Миланската Скала и 22 сезона на „Сан Карло” в Триест и още толкова на „Арена Ди Верона”. И до днес Елена Николай е ценена като една от най-значимите оперни певици на ХХ век.

Дните на духовността, посветени на будителството ще продължат с представяне книгата „Родът Хаджипееви – от Панагюрище до Асеновград“ на Тодор Пеев. Събитието ще се състои на 25 октомври 2017 година от 17:00 часа в информационната зала на залата трезор на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей. Книгата е посветена на будните и родолюбиви прадеди на Тодор Пеев и здравите им панагюрски корени. В историята на рода Хаджипееви има моменти, които осветляват и дават подробности за непознати събития и факти. Връзките на Хаджипееви с Найден Геров, Марин Дринов, Нешо Бончев, Любен и Петко Каравелови, Филип Тотю, Димитър Золотович и още много будни личности и интелектуалци от онова време, са достатъчно показателни за общественото положение на фамилията в Панагюрище и региона.


На 26 октомври 2017 година в 15:00 часа в Исторически музей – Панагюрище, Лектория „Павел Бобеков – познатият и непознатият“, посветена на 165 години от рождението и 140 години от смъртта на българския революционер, хилядник, ръководител на Априлското въстание и председател на Привременно правителство Павел Бобеков, ще изнесе директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов. В знак на признателност ще бъдат положени цветя пред паметника на Павел Бобеков.

На 27 октомври 2017 година, с Празничен концерт, Народно читалище „Христо Ботев -1927”, село Левски ще отбележи своя 90-сет годишен юбилей. Българското читалище винаги е държало будно народното съзнание. То е един от основните стълбове на българската държава и средище на духовността и знанието. Вече 90-сет години читалището в село Левски върви по пътя, начертан от възрожденските будители.

Дните на духовността продължават на 30 октомври 2017 година в камерната зала на Театър Дом-паметник, където от 16:00 часа ще се състои официалното награждаване на победителите в ученическия конкурс „О, будители народни“ и представяне на отличените мултимедийни презентации.


В 17:30 часа в читалнята за възрастни на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ ще бъде представено творчеството на твореца Асен Дипчев – правнук на Райна Княгиня. Художник и поет по душа, нестандартен творец, наследил борческия дух на своята прабаба Райна Княгиня, Асен Дипчев с поезия, картини и проза изразява себе си и описва съвременността.


На 31 октомври 2017 година в 17:00 часа в изложбената зала на Историческия музей ще се състои официалното откриване на изложбата „35 години дарение Иван Деянов“.

Иван Деянов е един от най-големите колекционери в България. Колекциите му са дарени на Историческия музей в Панагюрище през 1982 година. Дарението обхваща над 3 558 инвентарни единици, сред които живопис, графика, скулптура, снимки с автограф, архивни материали, керамични съдове, антични и нови монети, медни съдове, книги, ръкописи и други, сред които картини на Дечко Узунов, Христо Явашев, акад. Светлин Русев.

В 18:00 часа в зрителната зала на  Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров - 1927”, село Бъта ще бъде представена празнична програма „Сто и двайсет годин... тъмнини дълбоки!“, посветена на Деня на народните будители.


В Деня на народните будители – 1 ноември, факелно шествие „С пламъка на будителите“ ще освети Панагюрище.

Факелното шествие ще тръгне в 17:30 часа от Исторически музей-Панагюрище, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“. Панагюрските ученици, с факли в ръце, носейки в сърцата си духа на българщината, ще преминат по улица „Райна Княгиня“. Освен пламъка на знанието, будните младежи ще носят със себе си и ликовете на нашите просветители, книжовници, революционери, изградили и съхранили духовните ценности на националното самосъзнание на българите. Ще бъдат положени венци и цветя пред паметниците на Райна Княгиня, Орчо Войвода и Павел Бобеков, където факелното шествие ще завърши със запалване огъня на просветата, културата и духовността.

В голямата зала на Театър Дом-паметник в 18:00 часа ще започне тържественият концерт - спектакъл „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“. В концерта ще участват Духов оркестър „Делчо Радивчев“ и Вокална група „Радеан“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище, танцьорите от Формация за народни танци „Средногорска жарава“, танцьорите от Танцов състав „Бътава“ и Клуб „Луда Яна“, с ръководител и хореограф г-жа Мария Бензарова, танцьорите от Клуб по народни танци към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител и хореограф г-жа Елеонора Найденова, Вокална група „Звънче“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Стефка Стефанова, ученици от Клуб „Млади възрожденци“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Иванка Тодева, ученици от Клуб „Репортер“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител г-жа Красимира Василева М-Бай, ученици от СУ „Нешо Бончев“, с ръководител г-жа Юлия Богоева, директорът на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ г-н Стефан Рапонджиев.

Тържественият концерт - спектакъл „ЧЕСТ И СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“ ще завърши с празнични илюминации.

Последно променен на Четвъртък, 19 Октомври 2017 14:42