Идентификация



Отборът на Чехия зае първото място на Световното първенство по фойерверки в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

 

 

Отборът на Република Чехия зае първото място на провелото се в Панагюрище първо за България Световно първенство по фойерверки „Огън, Цвят & Фантазия, 2013“. На второ място остана отборът на Кралство Тайланд. Трети са представителите на Република Словакия.


При представянето си в трите последователни дни на първенството – 17, 18 и 19 май, отборите бяха длъжни да спазват строго правилата и разпоредбите на специален правилник. При оценяването журито също трябваше да се съобразява с определени критерии. Оценките бяха цифрови – 10, 20 и 30 точки за всеки един от критериите:

  • Дали е подходяща музиката за фойерверки.
  • Дали ясно се разграничават показаните картини с фойерверки (например: различават ли се сребърна картина, златна картина, цветна картина).
  • Съпоставка големината на цветята с музиката, броя на цветята в една картина.
  • Дали ефектите на тактовете отговарят на съпровождащата музика – при ниски тонове на мелодията , фойерверките трябва да са ниски и фини, при барабани, трябва да са големи и високи.

По регламент по време на състезанието на членовете на журито беше забранено да разговарят по между си за фойерверките и резултатите на отделните отбори. Непосредствено след приключване на шоуто с фойерверките на съответния отбор членовете на журито трябваше самостоятелно, да нанесат своите оценки в документите за оценка и да ги запечатат в съответния плик. Запечатаните документи за оценка се предаваха на наблюдателя на ЕУФИАС (европейска асоциация за пиротехника и фойерверки). За състава на журито също имаше изисквания. По регламент всички членове на журито се избират от местния организатор, като е предписана следната последователност:

1. Член на журито - Кмет на общината;

2. Член на журито - главен спонсор;

3. Член на журито - Отговорник по културата на общината.

Останалите членове на журито се избират от местния организатор. Тук могат да бъдат избрани личности от бизнеса, културата, медицината. В журито не могат да участват:

  1. Местният организатор и неговите сътрудници (фирма „Огнена хризантема“ ЕООД);
  2. Спортният директор на ЕУФИАС - г-н Йорг Удо Пфайфер;
  3. Наблюдателят на ЕУФИАС - г-н Валден.
  4. Представители/служители на доставчика на пиротехническите материали;
  5. Всички лица, които работят в бранша с фойерверки.“

С това правило се осъществява едно напълно неутрално и независимо оценяване на отборите.

 

Пълен състав на журито на Световното първенство по фойерверки „Огън, цвят & Фантазия, България – Панагюрище, 2013“:

Председател:

  1. Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, главен организатор, домакин и спонсор на състезанието;

Членове:

  1. Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“;
  2. Георги Павлов – заместник-кмет „Стопански дейности“;
  3. д-р инж. Лъчезар Цоцорков – Изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ АД, генерален спонсор на първенството;
  4. инж. Марио Димитров – представител на фирмата-спонсор „Оптикс“ АД, Панагюрище;
  5. Марин Филин – Изпълнителен директор на „Микро вю ендоскопи оптик“ АД – Панагюрище, спонсор на първенството;
  6. Николай Митев – Председател на Сдружението на предприемачите в Панагюрище, спонсор на състезанието;
  7. Йордан Акалиев – представител на Сдружението на предприемачите в Панагюрище;

Наблюдател:

  1. Фолкер Валден от Германия – Председател на журито на Европейската асоциация за пиротехника и фойерверки.

Предпоставка за участие в АРТЕ - Световното първенство е съответният отбор да е участвал най-малко един път преди това в съответен международен фестивал на пиротехници и да е спечелил награда - златен, сребърен или бронзов медал, съответно първо, второ или трето място.

Представителят за България на местно ниво фирма „Огнена хризантема“ ЕООД, в качеството си на домакин на тазгодишното първенство, придобива право за участие в международни фестивали и първенства, но не може да се състезава в Световното първенство по фойерверки „Огън, Цвят & Фантазия, България – Панагюрище, 2013“, защото е домакин.

Трите състезаващи се отбори се представиха в три последователни дни – на 17 май – отборът на Словакия, на 18 май – отборът на Тайланд и на 19 май – отборът на Чехия. Всеки отбор се представи с двуминутно свободно фойерверк шоу и 3 до 7-минутно пиро-музикално шоу. Всяка вечер преди техните изпълнения имаше подгряваща заря, представена от отбор по пиротехника от Германия. В края на третия ден от първенството спортният директор на ЕУФИАС Йорг Удо Пфайфер, под контрола на наблюдателя на ЕУФИАС Фолкер Валден, извърши оценка на документите на всички членове на журито. Класирането беше официално обявено от Председателят на журито и кмет на Община Панагюрище Никола Белишки. На отборите бяха връчени купи, а всички състезатели получиха подаръци от основния организатор – Община Панагюрище и от главния спонсор - „Асарел-Медет“ АД.


Отборът на Република Чехия, като победител от Световното първенство по фойерверки „Огън, Цвят & Фантазия, България – Панагюрище, 2013“, автоматично придоби право за участие в световното първенство за следващата година, когато ще се състезава с отборите на Испания и Финландия.

За любителите на рок и рап музиката, основният организатор Община Панагюрище беше подготвил съпътстваща концертна програма, в която участие взеха групите “ROCKA ROLLA”, “VOICE AND FINGERS”, “KROSSFIRE”, “FACEOFF”, “КВАЗЕР“, „АЛФА БЕТА“ и рап изпълнителят Криско.