Идентификация



От днес Панагюрище става световен център на фойерверките Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

В продължение на три дни – 17, 18 и 19 май 2013 година, Панагюрище става център на първото и единствено по рода си за България Световното първенство по фойерверки.

Късно снощи, в сградата на Община Панагюрище, се проведе брифинг по повод официалното откриване на Световното първенство по фойерверки “Огън, цвят&фантазия, България – Панагюрище, 2013”. На краткото съвещание присъстваха  кметският екип на общината, управителят на “Огнена хризантема” ЕООД, за организаторите от немска страна – Йорг Удо Пфайфер и Фолкер Валдер, представители на фирмите спонсори, на Районно управление “Полиция” и Районна служба “ПБЗН”, Панагюрище, както и местни и национални медии.

Кметът на община Панагюрище откри кратката пресконференция и обяви началото на събитието, което е първо по рода си за България, а Панагюрище има привилегията и честта да бъде негов център в следващите три години. По думите на Белишки, това е уникален шанс фойерверките да бъдат популяризирани в страната ни като изкуство, а Панагюрище - като община, която може да организира първенство от такъв мащаб.

Организаторът от JUP Fireworks EUROPE LTD Йорг Удо Пфайфер разясни регламента на състезанието, в което ще участват отборите на Словакия, Тайланд и Чехия. Те ще представят 2-минутно свободно фойерверк шоу, което няма да се оценява. След това ще имат на разположение 3 до 7 минути, в които да представят свое собствено състезателно шоу. Условията за всички участници са еднакви. Подсигурени са еднакви по вид  ефекти и материали. Големината на бомбите е идентична за трите отбора, а броя на фойерверките е равен. При изпълненията на състезателите от особено значение при тези условия ще е таланта и умението да се представи изкуството на фойерверките.

Иван Иванов – един от организаторите на състезанието, собственик и управител на първата в България фирма за фойерверки “Огнена хризантема” ЕООД, създадена през 1992 година, изказа своето удовлетворение от това, че Световното първенство по фойерверки се случва именно в Панагюрище и то е вече факт за България. Това е гаранция за популяризирането на фойерверките като изкуство в страната ни.

Фойерверк програмата на трите отбора ще бъде оценявана от 8-членно жури и един наблюдател. В състава на журито влизат кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов и по един представител на спонсорите. Наблюдател на първенството е  Фолкер Валдер, който е председател на журито на Европейската асоциация за пиротехника и фойерверки. След проведения брифинг снощи, членовете на журито бяха надлежно инструктирани от организатора от JUP Fireworks EUROPE LTD Йорг Удо Пфайфер. Оценките, които може да поставя всеки един от журито са 10, 20 или 30 точки по пет показателя - оценка на музиката, разнообразие на тематичните картини (фантазия), структуриране на картините с фойерверки (драматургия), синхронизиране на картините с фойерверки и хореография на фойерверките (формиране).

Основен организатор на събитието е Община Панагюрище, генерален спонсор - "Асарел-Медет" АД.

file icon doc Програма на Световното първенство по фойерверки “Огън, цвят&фантазия, България – Панагюрище, 2013”.