Идентификация



Днес се навършват 10 години от трагичната смърт на пилота майор Анатолий Полянков Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Днес се навършват 10 години от трагичната смърт на пилота майор Анатолий Полянков

Десет години от трагичната смърт на пилота майор Анатолий Полянков днес отбелязаха военнослужещите от 3-та авиационна база Граф Игнатиево.


Поклонението се състоя при паметника на майор Полянков в местността Среден гьол близо до Панагюрище. Да почетат паметта му, на мястото дойдоха много приятели и колеги, неговото семейство, жители на град Панагюрище и село Панагюрски колонии. На церемонията с военни почести присъства и кметът на общината Никола Белишки. Той се обърна към авиаторите с думите: “Това е мястото, където спира завинаги професионалният и житейски път на майор Полянков, но тук се ражда и надеждата, че България има бъдеще с такива достойни синове, които работят и дават всичко от себе си за родината. Може би съдбата така е отредила, община Панагюрище и Авиобаза Граф Игнатиево да бъдат свързани по този начин. Но искам да Ви уверя, че ние, макар и да не можем да стигнем висините, които Вие покорявате, ние – тук, долу, винаги сме с Вас и ще Ви подкрепяме!”


Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево Бригаден генерал  Цанко Стойков прие строя и произнесе слово в памет на трагично загиналия негов приятел и колега Анатолий Полянков.


Отец Петър, свещеник в Панагюрска духовна околия отслужи панихида.


С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на пилота.



Венци и цветя бяха положени пред паметника на майор Полянков от семейството, от военнослужещи, от Община Панагюрище и от много приятели.

Пилотът майор Анатолий Полянков намира смъртта си при жестока катастрофа на МиГ-21 в планината на над 1000 м надморска височина и на 7 км от село Панагюрски колонии. Трагедията се разиграва на 16 май 2003 година  към 13:15 часа. Извършвал е тренировъчен полет в планината над Панагюрище. 33-годишният тогава летец бил потомствен авиатор. Баща му е бил командир на авиобазата в Узунджово, Хасковско. Пенсионирал се е като полковник година преди смъртта на сина му. Анатолий е възпитаник на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Той е дипломиран инженер, завършил е и специалността "Международни отношения" в Пловдивския университет.

Последно променен на Четвъртък, 16 Май 2013 18:27