Идентификация



Учител на годината 2024 -Предучилищно образование
 
Учител на годината 2024 - Начален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Прогимназиален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Средно образование
 
Творец на Панагюрище - 2024
 
Панагюрище отбеляза 68 години от края на Втората световна война и Деня на Европа Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

С общински празник “Деца на Европа” в Обединен детски комплекс – Панагюрище започна отбелязването на Деня на Европа – 9 май.

На 9 май 1950 година “Декларацията на Шуман٭” поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-ти май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес тази дата символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Точно в 17:00 часа, пред Вечния огън на Мемориален комплекс “Априлци”, след едноминутно мълчание, бяха поднесени цветя в памет на загиналите по време на Втората световна война. На 9 май 2013-та се отбелязват 68 години от края на войната. На поклонението присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът Галина Матанова, председателят на Общински съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, служители на Общинска администрация.

Цветя бяха поднесени  и от представители на: Общински съвет на БСП, ветерани от войните, Национално движение “Русофили”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Съюза на антифашистите в България,  Женско дружество “Райна Княгиня”, Инвалидно дружество “Детелина”, Клуб на културните дейци “Катя Зогравска”, Обединен детски комплекс - Панагюрище и признателни граждани.

Деца от Обединен детски комплекс – Панагюрище отправиха музикален поздрав към присъстващите. Пъстроцветни балони - символ на обединените в Европа различните нации, полетяха в небето над Панагюрище.


 

٭Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж на 9 май 1950 година. С нея той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като “първа реална стъпка към създаването на европейска федерация”. Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Той апелира към страните, които доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

Последно променен на Петък, 10 Май 2013 07:59