Идентификация



Учител на годината 2024 -Предучилищно образование
 
Учител на годината 2024 - Начален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Прогимназиален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Средно образование
 
Творец на Панагюрище - 2024
 
Всенародно поклонение на 2 май пред паметника на Оборище Връчване на нагарадата „Оборище“ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

На 2 май 2013 година, в местността Оборище, пред паметника на делегатите от Първото Велико Народно събрание на България, се събраха стотици признателни българи за всенародно поклонение пред подвига на героите от Април 1876-та.


Свещениците от Панагюрска духовна околия отслужиха Тържествен молебен-водосвет.


На събитието присъстваха заместник-областният управител на Областна администрация – Пазарджик Ваня Минкова, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, председателят на Общински съвет – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева, общински съветници, представители на Общински младежки парламент, на бизнеса в Панагюрище, ученици и граждани.

 

Председателят на Общински съвет – Панагюрище приветства присъстващите с думите: „Добре дошли в местността Оборище, където преди 137 години българските Апостоли на свободата – нашите първи народни представители, взеха съдбовното решение за цял един народ - „Свобода или смърт“! Сега отново сме сред буките на Оборище. Минахме по същата криволичеща пътека. И сме изправени пред скромния паметник, направен от скулптора Янко Павлов, родом от Панагюрище... Тук, където се ражда българският парламентаризъм и коленичим пред саможертвата на националните герои, винаги ще отеква заветът, че съединението прави силата! Можем и успяваме, когато сме задружни. Днес също са ни нужни солидарност и вяра, че съдбата ни е в нашите ръце! За нас, хората от 21 век, може би е трудно да осъзнаем колко силно е било стремлението на нашите деди, които са жертвали за свободата всичко, което имат. Изоставили са дом, имот и семейство, промъкнали са се през стръмните усои до това чудно място и са се заклели в общото дело. Тук – на Оборище – не просто сме длъжни да сведем глави в тяхна памет, тук сме длъжни да си зададем въпросите за днешните национални приоритети, за пътя, по който избираме да вървим и за ценностите, които ще оставим след себе си и в които сега възпитаваме децата и младежите.“

В знак на преклонение пред саможертвата на оборищенци, пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

Кметът на община Панагюрище и председател на Сдружението на възрожденските градове в България „Възраждане за 21 век“ връчи ежегодната награда „Оборище“, с която се отличава приноса на утвърдени творци или институции за обединяване и консолидиране на българската нация, за утвърждаване на националното самосъзнание и ценности. Тази година носител на престижната награда „Оборище“ е Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - за приноса му в научно-образователната дейност по формиране на българската интелигенция – строител на модерната българска държавност, за укрепване на демократичните и парламентарни традиции, за опазване на националната ни идентичност и по повод 125-годишнината от създаването му.

Наградата бе връчена на заместник-ректора на университета доц. д-р Евгения Бенова. На церемонията присъстваха проф. Иван Лалов и Ваня Николова, представители на Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски“.

Последно променен на Вторник, 07 Май 2013 00:37