Идентификация



Учител на годината 2024 -Предучилищно образование
 
Учител на годината 2024 - Начален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Прогимназиален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Средно образование
 
Творец на Панагюрище - 2024
 
Панагюрище отбеляза 137 години от Априлското въстание Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Тържествата в Панагюрище по отбелязване на 137-та годишнина от Априлското въстание започнаха на 1 май сутринта с Литийно шествие от Историческия музей до площад „20-ти април” със Светините на Панагюрище от Април 1876-та: Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски; Копие на Главното въстаническо знаме на ІV Революционен окръг, ушито от Райна Княгиня; Копие на Знамето на Банската чета – Знаме № 12, изработено от Иванчо Зографина.

Свещениците от Панагюрска духовна околия, начело с Архиерейския наместник протойерей Атанас Манолов, водеха шествието. В него се включиха ръководството на община Панагюрище, официална делегация от община Кавадарци (Република Македония), председателят и представители на Общински съвет – Панагюрище, служители на Общинска администрация, Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, членове на Национално дружество „Традиция“ и много граждани.

 

Точно в 10:15 часа на площад „20-ти април” кметът на община Панагюрище Никола Белишки тържествено издигна националното знаме на Република България.

Минути по-късно отец Манолов отслужи Благодарствен молебен в църквата „Свето Въведение Богородично”.

Стотици жители на общината и гости на града се покллониха пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

В късния следобед, в подножието на Маньово бърдо, пред погледите на многобройната публика, артистите от Национално дружество „Традиция”, Женско дружество „Райна Княгиня”, Обединен детски комплекс, Театър Дом–паметник и Народно читалище „Виделина – 1865” представиха Историческия спектакъл-възстановка „Мъжество и саможертва”. Спектакълът се представя за шеста поредна година. Тази година в него взеха участие повече от 140 самодейци.

Последно променен на Неделя, 05 Май 2013 18:43