Идентификация



ПАНАГЮРИЩЕ УЧАСТВА С РЕЛИКВИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В ПОРЕДИЦА ОТ ИЗЛОЖБИ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

През месеците март и април Исторически музей – Панагюрище участва със свои експонати в изложби, посветени на 140-та годишнина от Априлската епопея.

В периода 22 март – 22 април 2016 година Исторически музей – Панагюрище участва с ценни реликви в обща изложба „Светини” на Регионален исторически музей – Пазарджик. Изложбата е в памет на героите от април 1876 година и в нея участват експонати-светини от Панагюрище, Стрелча, Копривщица, Батак, Брацигово, Перущица и Клисура.

До 10 април 2016 година Исторически музей – Панагюрище гостува в изложба „Реликви от Априлското въстание” на Регионален исторически музей – Шумен. В експозицията са подредени над 30 експоната от фонда на музея и фото-табла, отразяващи подготовката, избухването и потушаването на въстанието в Панагюрище. Акценти в изложбата са оригиналното знаме на Райна Княгиня, знаме номер 12 на Банската чета и златното лъвче на Георги Нейчев. Посетителите ще могат да видят лични вещи на Райна Попгеоргиева и на поп Груйо Бански, както и огнестрелно и хладно оръжие, калъпи за леене на куршуми, запазени като реликви в музея. Показани са документи, медали и грамоти на поборници, участвали в Априлската епопея.

Три картини от фонда на Исторически музей-Панагюрище - живописното платно „Райна Княгиня везе“ на художника Петър Георгиев, „Портрет на Павел Бобеков“ от художника Иван Христов и гравюрата „Първата Пушка“ на Веселин Стайков ще бъдат показани на изложба „Сътворяването на свободата: Априлското въстание и българското изкуство“, която ще бъде открита на 12 април 2016 година в Галерия „Средец“ в Министерство на културата.