Идентификация



Учител на годината 2024 -Предучилищно образование
 
Учител на годината 2024 - Начален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Прогимназиален етап на основна образователна степен
 
Учител на годината 2024 - Средно образование
 
Творец на Панагюрище - 2024
 
Маргарита Попова поздрави панагюрци със 137-та годишнина от Априлската епопея Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова произнесе тържествено слово на Националния митинг-заря, на 1 май вечерта на площад "20-ти април" в Панагюрище, по повод 137-та годишнина от Априлското въстание.

 

„Гордея се, че тази вечер с горди панагюрци за 137-и път празнуваме трънливия, но достоен път на свободния човешки дух и на човешкото достойнство. За 137-и път сме се събрали тук, за да прославим великата Априлска епопея и саможертвата на панагюрци, копривщенци, батачани и клисурци!”, каза в словото си г-жа Попова.


Кметът на община Панагюрище Никола Белишки откри митинга с думите: „В дните на Страстната седмица сме. Дни – повод за размисъл. Дни за благодарност и смирение пред жертвата на Спасителя...Дано си даваме сметка, че тази вечер сме стъпили върху свещената панагюрска земя, в която кръвта на героите никога няма да попие. Дано си даваме сметка, че над нас още кънтят писъците на избитите жени и деца...Който има сетива за това, ще го усети. Ще си спомни за онези най-обикновени хора – занаятчии, търговци, скотовъдци, учители, свещеници – имали необикновена, чутовна вяра и воля да принесат себе си и всичко свое, в жертва на Отечеството. Защото имали голяма мечта – Да бъдат свободни човеци! Да бъдат народ! Да бъдат държава! Защото били българи и патриоти, дори и когато нямало България!...Тук, в Панагюрище, преди 137 години възкръсна душата на България. Под вековните буки на Оборище народът каза ВРЕМЕ Е! И в онзи Април, с едно знаме, с един зов – СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ, с една светла надежда и вяра, България заяви своето право – ДА БЪДЕ! И по волята на Бог и чрез жертвите на най-достойните и най-непрежалимите, Отечеството възкръсна...Нашата свобода е истинска, чиста и човешка, защото не е купена. Защото не е просто лист хартия, подписан от ръката на някое величество. Това е свободата на хиляди светли и романтични души, свободата на „ангелите на революцията“. Тази свобода няма нужда от повече героизъм.Тази свобода няма нужда от повече жертви. Тази свобода трябва да се изживее достойно и това е нашата кауза днес. Нека я живеем простичко и по-човешки – с доброта, вяра и любов в сърцето и със вечната мисъл за горда и независима България. Да живее Панагюрище! Бог да пази България!“

Хиляди жители на община Панагюрище и гости на града се поклониха пред подвига на Априлци.

На финала на тържествения митинг-заря небето над Панагюрище се озари от празнични илюминации.


Последно променен на Неделя, 05 Май 2013 12:48