Идентификация



ТОДОРОВДЕН ПО НАШЕНСКИ В СЕЛО БАНЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

И тази година по традиция в село Баня на Тодоровден – 19 март ще се проведе „Тодоровден по нашенски“. Празникът ще започне в 10:30 часа от входната арка на селото с традиционно карнавално шествие /парад на коне и магарета/, водено от Представителния мажоретен състав на СОУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова.

Официалното откриване на празника ще бъде на площада на селото. Традиционно ще бъде издигната конската опашка – първият символ на българската държава.

Празникът ще продължи с историческата постановка „Волята на Тангра: Да бъде вековечна и благословена земята българска“, пресъздадена от самодейците при Народно читалище „Пробуда-1872“.

В 12:30 часа празникът ще се пренесе на стадиона в село Баня, където ще започнат конните състезания в следните дисциплини: надбягване с коне, магарета и каруци, майсторска езда на кон с препятствия, слалом с каруци /змейка/.

Организаторите са подготвили награди за победителите в състезанията и конкурсите за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон, най-елегантна кобила, най-атрактивен участник.

Празникът ще продължи с народно веселие, с участието на ансамбъл „Веселие“ - град София, с художествен ръководител Орлин Иванов.

„Тодоровден по нашенски в село Баня“ се провежда с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.