Идентификация



Концерт на площад „20-ти април“ по повод 137-та годишнина от Априлското въстание Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

Днес от 19:00 часа на площад „20-ти април“ Национален фолклорен ансамбъл  „Филип Кутев” ще представи концерт-спектакъл „Българското“. Концертът е част от програмата за отбелязване на 137-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище.


Националният ансамбъл за народни песни и танци "ФИЛИП КУТЕВ" е създаден през 1951 година. Негов основател и главен художествен ръководител е големият български композитор Филип Кутев ( 1903 - 1982 ), един от най-добрите познавачи на българската народна музика. Танцовата група се е ръководила от народната артистка - хореограф Маргарита Дикова, работила дълги години в областта на българските народни танци. За диригент е бил привлечен Иван Кавалджиев, за филолог - фолклорист - Мария Кутева.

От самото начало ансамбълът е сформиран като професионален състав. Първите скромни, но талантливи млади певци, танцьори и музиканти са постъпили в ансамбъла след сериозен подбор на специално проведен национален конкурс. Наред със своя артистичен талант те носят и несметното фолклорно богатство на своите родни места. С течение на времето Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ се превръща в една престижна школа за сценично фолклорно изкуство, каквато е и до сега.

Днес ансамбълът разнася красотата на родния фолклор по всички краища на света. Всяка нова сценична изява е празник, очакван с нетърпение и копнеж, с любовна тръпка и предчувствие за едно неповторимо хубаво изживяване - такова, каквото артистите ще раздадат на жителите и гостите на Панагюрище тази вечер.