Идентификация



Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Споразумение за партньорство между Община Панагюрище и Агенцията за социално подпомагане по проект „Приеми ме ‘2015“ подписа на 11 декември 2015 година кметът на общината г-н Никола Белишки.

Партньори на Агенцията са 82 общини, в това число и Община Панагюрище. Изпълнението на проекта стартира на 1 декември 2015 година, след сключване на договор №BG05M9OP001-2.002-0132-C01 от 1 декември 2015 година – „Приеми ме ‘2015“ между Управляващия орган (МТСП) и конкретния бенефициент (АСП), по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.003 „Приеми ме ‘2015“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година.

Проектните дейности ще се изпълняват при прилагането на иновативен модел на взаимодействие по отношение на планиране, управление и предоставяне на услугата, с оглед осигуряване на приемственост между постигнатите резултати по предходната схема „Приеми ме“ и по целесъобразност на следващите стъпки за постигане на настоящите цели.

Обща цел: Да се усъвършенства модела на предоставяне на социалната услуга „Приемна грижа“ и разшири обхвата й в страната, както и по отношение на целевите групи.

Специфични цели:

  • Да се продължи и надгради устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа в подкрепа на процеса на деинституционализацията на деца.
  • Да се развие иновативен модел на организация и управление на предоставянето на приемната грижа на национално ниво с активното участие на всички общини с идентифицирана потребност от развитие на тази услуга.
  • Да се предоставя с приоритет приемна грижа на деца от 0 до 3­годишна възраст, както и „специализирана приемна грижа“ за деца с увреждания, деца, жертви на насилие или трафик, и за деца, непридружени бежанци;
  • Чрез мониториране на предоставяната приемна грижа и извършване на оценка на въздействието на услугата да се създаде сигурна и устойчива среда, стимулираща развитието на детето в приемното семейство; по­голяма сигурност и ефективност на работещите.

Изпълнението на проект „Приеми ме ‘2015“ ще даде възможност да се реализират конкретни мерки, насочени към повишаване ефективността на предоставяната приемна грижа чрез проследяване на национално ниво дейността на екипите по приемна грижа.  Изпълнението на мерките ще допринесе за постигане на основната цел на Националната стратегия за детето 2008-2018 година - осигуряване на условия за ефективно упражняване правата и подобряване качеството на живот на децата като условие за свободното и пълноценното им личностно развитие

Срокът за реализиране на проект „Приеми ме ‘2015“ е 32 месеца.