Идентификация



Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

На 9 декември 2015 година, в Сесийна зала в сградата на Общинска администрация се проведе публично обсъждане на актуализацията на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Панагюрище и приоритизиран списък с обекти на интервенция към Инвестиционната програма.

Проектът за допълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие бе представен от заместник-кметът по хуманитарни дейности г-жа Галина Матанова, експертите по проекти и обществени поръчки и експертите по социални дейности в Община Панагюрище.

В работната среща взеха участие представители на социалните услуги, Местната инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“, Общинска администрация, както и потребители на социалните услуги.

Изменение в Интегрирания план се налага във връзка с изпълнение на инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“.

Съгласно насоките за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско възстановяване“ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“ в Инвестиционната програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“, за група дейности „Социална инфраструктура“ с минимален праг от 5% спрямо общия размер на БФП, който за Община Панагюрище е в размер на 14 963 364,92 лева, допустимите групи дейности са: подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища, центрове за временно настаняване, кризисни центрове, приюти и центрове за работа с деца на улицата.

Идентифицираните социални услуги в одобрения Интегриран план за градско възстановяване и  развитие на община Панагюрище не попадат в горепосочения обхват. Това обстоятелство поставя  в невъзможност общината да покрие минимума от 5% от общия финансов ресурс за групи дейности „Социална инфраструктура“ в Инвестиционната програма.

След направени анализи и проучване необходимостта от разширяване на социалните услуги, предоставяни в община Панагюрище, като приоритет от допустимите услуги е идентифицирана „Център за работа с деца на улицата“.

Чрез услугата „Център за работа с деца на улицата“ ще бъдат реализирани комплекс от дейности, насочени към:

- Осигуряване на безопасна и защитена среда за стимулиране и подкрепа индивидуалното развитие на всяко дете;

- Превенция от отпадане от училище на децата на улицата;

- Училищна подкрепа - ограмотяване, подготовка за училище, алтернативни обучителни програми, подкрепа в образователния процес на децата ученици, професионално ориентиране и пред-професионална подготовка;

- Консултиране, придружаване и посредничество на детето, както и на неговите родители при осъществяването на контакти с различни институции;

- Социална подкрепа насочена към възстановяване и укрепване на връзките между децата и техните семейства, в т.ч. за справяне с конфликти и кризи в семейните отношения, както и обучение в родителски умения;

- Предотвратяване на социалната изолация на децата;

- Превенция на противообществените и криминални прояви на децата на улицата.

С коментари в подкрепа на направените предложения се включиха директорите на социалните услуги, здравният медиатор на Община Панагюрище и секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.

Измененият Интегриран план за градско възстановяване и развитие предстои да бъде одобрен от Общински съвет – Панагюрище и Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“.

В рамките на работната среща бе представен и проект на Инвестиционна програма с инвестиционни приоритети, както следва:

- Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“ – с 25% от общия размер на финансовия ресурс;

- Инвестиционен приоритет „Градска среда“ – с 30% от общия размер на финансовия ресурс;

- Инвестиционен приоритет „Образователна инфраструктура“ – с 40% от общия размер на финансовия ресурс;

- Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“ – с 5% от общия размер на финансовия ресурс.

От включилите се в публичното обсъждане, всички подкрепиха представената Инвестиционна програма, с която ще се кандидатства за одобрение пред Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“.

Последно променен на Четвъртък, 10 Декември 2015 10:04