Идентификация



ГРУПА 9 ще открие в Панагюрище изложба „СВОБОДАТА.NET” Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

На 29 април от 17:30 часа в Исторически музей – Панагюрище ще бъде открита изложба – дърворезба „СВОБОДАТА. NET” на „Група 9”.

„СВОБОДАТА.NET” е проект, замислен като национална пътуваща изложба, представяща пластики от дърво. Участват художници дърворезбари от три поколения, като всеки автор представя индивидуалната си визия и интерпретира темата – свобода, през личното усещане, емоция и разбиране за съвременно изкуство. Използваният материал за създаване на творбите е дърво. Пластичните техники и похвати са разнообразни – от класически до съвременни.


Първото събитие е изложбата в Исторически музей, град Панагюрище. Изявата е част от програмата за честванията на 137-та годишнина от Априлското въстание. Проектът на „Група 9” отбелязва значими национални годишнини, свързани с националната история и Свободата на българите -  135 години от Освобождението на България, 140 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, 165 години от рождението на поета – борец за свобода, Христо Ботев, 150 годишнина от рождението на Алеко Константинов, образец на свободомислещия гражданин и творец и 70 години от спасяването на българските евреи от Холокоста по време на Втората световна война.


Сред творбите, посветени на знаковите годишнини са: „Как да ви гледам” – скулптура портрет на Апостола на свободата Васил Левски на Стелиян Стелиянов;  „Райна Поп Гьоргова – Райна Княгиня” на Иван Ушев; „Светлината на хората. България 1943” на Евгений Григоров. Всеки от авторите представя своето отношение и съвременната интерпретация към личностите и събитията от историята, индивидуалното усещане за свобода, през визията, пластичния образ.

В новия проект на „Група 9” участват десет автори – Георги Великов, Иван Ушев, Митьо Митев, Евгений Григоров, Стелиян Стелиянов, Маргарит Гьорчев, Георги Митев, Роберт Цанев, Йордан Йорданов, куратор Ивайло Пеев. Основна цел на художниците е популяризирането на съвременната българска дърворезба, от традицията към модерното българско изкуство, използващо неповторимите „топлина” и „живот” на дървото като материал за изкуството на пластиката.