Тържествен концерт "За буквите" се състоя в навечерието на празника в Театър Дом-паметник в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 22 май 2015 година /петък/, от 18:00 часа,   в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище се състоя Празничен концерт „За буквите“.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави присъстващите в препълнената зала с думите:


"Колко народи  могат да кажат, че имат празник на буквите? - Най-истинският празник!

В историята на човечеството е имало вписани много народи. Но повече от тях са останали във времето само с име, като географско понятие, защото те са нямали писменост. Защото народ без писменост няма своя наука, няма свое образование. Народ без книжнина остава в историята само като географско понятие.

В далечните години на робството България  е имала моменти, в които нишката на българското слово е изтънявала, но никога не се е късала. Мъждукал е леко и бавно духът на книжовността, но никога не е изтлявал. И точно затова ние сме оцелели. Защото българското винаги е било живо. Вероятно няма да ни бъде лесно да изброим имената на всички онези, които със слово и със саможертвен труд са вдигали българския дух. Затова днес ние трябва да се поклоним пред тях. Защото заради тях днес ни има като народ, а не като народ който е някакво географско понятие от историческа хроника. Днес, на този празничен ден, ние трябва да благодарим на всички онези – създатели, носители, пазители на българския дух, българската  култура, българската духовност. Това са нашите учители, това са духовниците, културни дейци, творци, читалищни дейци, журналисти, библиотекари.

Благодарим на всички Вас, за това че Вие съхранявате и надграждате нашата българска идентичност. За това, че пазите нашите културни ценности. За това, че водите малките азбукари към знанието и създавате от тях личности.

Преди дванадесет века Светите братя Кирил и Методий ни подариха буквите. Подариха ни буквите, за да можем с тях да изписваме думите – думите на нашите молитви, думи, с които да благодарим, да благославяме, да умножаваме силата на знанието. Този празник е най-българският. И колкото и да се опитват да ни делят на политици, на географски, на социален и някакви други признаци, това е единственото нещо, което ни обединява – нашият език и нашата култура. Нека ги пазим. Нека това единство да го има вечно. Преди дванадесет века с аз, буки, вяди, глаголи се слага едно начало – началото на единството – един народ, една държава, една вяра, един език. Нека пазим този дар, даден от Светите братя. Дар,  с който ние вървим напред към наука, защото науката гледа в бъдещето. Дар, с който да умножаваме знанието, защото знанието е сила. Сила, достъпна за всеки и това е силата, която е променяла и ще променя света към по-добро. Защото знанието и духовността правят от човека личност.

И защото „народността не пада, там, гдето знанието живей“!

НА МНОГАЯ ЛЕТА И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!"

По традиция на този ден, за петнадесета поредна година, бяха връчени отличията за Учител на годината, а за дванадесета - за Творец на годината.


Наградите бяха връчени от кмета Белишки. За „Учител на годината“ в предучилищното обучение наградата бе връчена на Павлинка Тушлекова от Целодневна детска градина "Брезичка". В началния курс на обучение наградата получи Мария Добрева от Средно общообразователно училище “Нешо Бончев”. В прогимназиалния курс на обучение награди получиха двама преподаватели - учителят по история Иван Митовски от  Средно общообразователно училище “Нешо Бончев” и  преподавателят по български език и литература Стоян Панчовски от Основно училище “Проф. Марин Дринов”. В горния курс на обучение бе връчена награда посмъртно на покойната преподавателка от Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм - Панагюрище Нонка Лискова. Със "Златен ритон" за цялостен принос и заслуги към образованието и културата през своя дългогодишен стаж бяха удостоени Стефка Цветанкова, Сърма Шишкова, Гинка Костуркова, Петър Велев, Ненчо Пелтеков, Спаска Костова, Димитър Димитров и Лидия Стоицева. Престижната награда "Творец на годината" получи музикалният педагог от Школа по изкуствата "Евгений Зумпалов" при Театър Дом-паметник Нона Немигенчева. За цялостен принос към развитието на изкуството и културата на община Панагюрище наградата "Творец на Панагюрище" бе връчена на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.


Началният учител Зорка Кисьова от Основно училище „Двайсти април” получи наградата "Стоян Михайловски", с която е удостоена от Синдикат "Образование", а Кунка Велева от Обединено детско заведение "Райна Княгиня" - наградата "Неофит Рилски" на Министерството на образованието и науката на Република България.

Празничният концерт продължи близо два часа със слово, песен и танц в изпълнение на децата от Целодневна детска градина "Първи юни", от Обединен детски комплекс – Панагюрище, Мажоретен състав "Елинор", Танцова формация „Жарава“ и младите панагюрски изпълнителки Виктория Манева, Габриела Шкодрева и Цвета Шопова.


Последно променен на Събота, 23 Май 2015 14:05