В Панагюрище ще се изгради Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици Печат Е-мейл
Написано от PR   


Първа копка на обект: „Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за външни за съоръжението клиенти на площадката на МБАЛ "Уни Хоспитал" бе направена днес по обяд. Това е съоръжение, в което ще се произвеждат лекарствени средства (изотопи). Те ще се използват при диагностика на ракови заболявания, най-вече за ПЕТ-скенера.


Гости на церемонията бяха народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител на област Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Иван Лалов, заместник-кметът на Община Панагюрище инж. Стоян Бодуров, архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, председателят на Надзорния съвет на „Асарел – Медет“ АД г-н Димитър Цоцорков, председателят на Управителния съвет на „Асарел-Медет” АД инж. Делчо Николов и изпълнителният директор на компанията  инж. Николай Пелтеков, управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски и специалисти от болницата, представители на „Българска радиофармацевтична компания“ ООД, на здравни и фармацевтични компании, на организации на българските лекари и на пациенти, на бизнеса и неправителствени организации.

Тържествен водосвет за здраве и успех отслужи Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, а изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род“ г-жа Ирина Ботева запозна присъстващите с историята на здравната грижа към хората в Панагюрище.


За същността на циклотронния комплекс и производството на радиофармацевтици разказа накратко Ивайло Батинков, изпълнителен директор на „Топ Хоспитал Сървис“ ЕАД и представител на „Българска Радиофармацевтична компания“ ООД.

Когато искаме да се развиваме в правилната посока, традициите и стремежът към усъвършенстване, наложени от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, са определящи, каза г-н Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД  и част от "Българска Радиофармацевтична компания" ООД. Той подчерта, че компанията дългосрочно ще следва политиката си да дава и помага на обществото, защото там, където много си взел, трябва много да даваш. Това е поредният проект, който доказва тази политика, заключи г-н Димитър Цоцорков и обеща, че ще има още подобни мащабни проекти.


ДАННИ ЗА БОЛНИЦАТА

През 1971 г. в Панагюрище започва да се строи Районна болница, която приема първите си пациенти на 2 май 1979 г. и обслужва населението на общините Панагюрище и Стрелча. От 80-те години на XX век болницата получава подкрепа за запазване и укрепване в лицето на най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона „Асарел – Медет“ АД. Общинската многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов“ лекува пациентите си до 31 март 2014 г., когато собственик на капитала й става новосъздаденото инвестиционно дружество „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД.

На 29 април 2015 г. е направена първата копка на новия модерен медицински комплекс – Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ – пример за успешно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени инвеститори, десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната. Само за няколко месеца е извършена пълна реконструкция на съществуващата сграда на болницата и допълнително е построен онкологичен център, технологично свързан с медицинския комплекс. Това е най-мащабната инвестиция в българското здравеопазване през последните 30 години, благодарение на визионера проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който живееше и работеше с разбирането, че трябва да оставим света по-добър след нас.

Последно променен на Петък, 21 Юни 2024 19:14