ИдентификацияПанагюрище почете видния възрожденец Нешо Бончев Печат Е-мейл
Написано от PR   


Днес се навършват 185 години от рождението на панагюреца Нешо Бончев - високообразована за времето си личност, филолог, историк, ерудит, радетел за църковна, просветна и политическа независимост на българския народ.

През 1946 г. той е обявен за патрон на Панагюрската гимназия. По традиция и тази година СУ „Нешо Бончев” почете годишнината от рождението на своя патрон пред паметника му в Градския парк. В поклонението се включи и кметът на община Панагюрище Желязко Гагов.

Кратко слово за ярката следа на Нешо Бончев в литературната ни история прочете Иванка Тодева, учител по история. „Днес патрони на различни институции, в т.ч. и на училища, са личности, които с живота и делата си са допринесли за добруването и благополучието ни напълно безкористно, … които приживе загърбват… собственото си благоденствие… в името на едничката цел – да видят българския народ свободен от оковите на безпросветността и чуждата власт… ”, каза тя.


Ученици от 8в клас припомниха важни моменти от живота на даровития панагюрец и безсмъртното му дело като литературен критик.Част от убежденията му за образованието са много актуални и днес: Ние теглим черно тегло, защото сме слаби в знанията.

С едноминутно мълчание и свеждане на глава бе почетена паметта на ревностния читател и изследовател на художествена литература. В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Нешо Бончев поднесоха кметът на община Панагюрище Желязко Гагов, културни институции, десетки бончевци и признателни граждани.