Идентификация



OПРЕДЕЛЕН Е НОСИТЕЛЯТ НА ДРИНОВСКАТА СТИПЕНДИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2023/2024 ГОДИНА Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



За носител на поименната стипендия на „Проф. Марин Дринов” за учебната 2023/2024 година е определена  Светлина Иванова Илчева.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел – Медет”  АД по силата на дарителския договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда ежегодно на млад, умен и талантлив панагюрец, учащ във висше учебно заведение в чужбина. Първият български професор по история Марин Дринов, на когото е учредена и студентската стипендия, който е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българската академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от влиятелни и заможни панагюрски общественици. Студентската стипендия на негово име е знак на уважение към неговото дело и неговата личност.

За носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” за учебната 2023/2024 година, в срок са постъпили две кандидатури: Александра Николаева Немигенчева, студентка в Политехническия университет, Каталуния и Светлина Иванова Илчева, студентка в университета „Ханзе”, Нидерландия. И двете кандидатки са със завидни академични постижения, представили са  множество дипломи, грамоти и сертификати за участия в конкурси и проекти, а препоръките и на двете момичета съдържат ласкави думи от преподавателите им.

„Студентката Александра Николаева Немигенчева показва много добри качества при възприемането на преподавания ѝ материал до настоящия момент от следването ѝ. За постигнатите резултати по математика студентката получи отличителна награда от ръководството на университета. Въз основа на поддържания от нея успех от 9,6 студентката се класира на 4-то място от общо 400-те приети студенти…“, заявява Хауме Прат, преподавател на Александра.


„В качеството си на неин наставник, опознах Светлина като силно мотивирана, много талантлива и сериозно ориентирана студентка с изключително желание да се учи и развива. Поддържайки силната си мотивация в основата на всичко, Светлина показваше непрекъснато, че иска и може да разработва творбите си до най-малката подробност. Във всички аспекти от този процес тя показа пълна отговорност, самонаблюдение над средното ниво, както и визуални възможности над средното ниво, които я превръщат в отлична студентка“, са малка част от прекрасните думите на ментора на Светлина, Естер де Грааф.


Стипендията ще бъде връчена на официална церемония на 20 октомври 2023 година от 10:30 часа, в къща музей „Проф. Марин Дринов”, която част от събитията, посветени на 185–та годишнина от рождението на бележития панагюрец.

Последно променен на Вторник, 17 Октомври 2023 11:15